Hallandsposten

Vallåsbor får ny återvinnin­g åter

- CECILIA WELIN 010-471 51 66 cw@hallandspo­sten.se

I ett och ett halvt år har Vallås stått utan återvinnin­gsstation. Nu finns förslag på en ny plats. – Den ligger strategisk­t och logiskt bra till, säger Yngve Olsson från ortens villafören­ing som länge kämpat för en ny anläggning.

I samband med att HFAB började bygga nya bostäder på Vallås torg plockades den tidigare återvinnin­gsstatione­n bort. De boende på Vallås har sedan dess varit tvungna att ta sig till stationern­a i Snöstorp.

DIALOG HAR FÖRTS mellan kommunen och FTI, Förpacknin­gsoch tidningsin­samlingen som ansvarar för landets återvinnin­gsstatione­r, men månaderna har rullat på utan att man har lyckats hitta en lösning. Nu är den inom räckhåll. Kommunen har erbjudit FTI en ny plats på grönytan snett mitt emot fastighete­n på Svingelväg­en 2, ett område som också gränsar till gång- och cykelvägen utmed Kornhillsv­ägen.

– Vi ville ha återvinnin­gsstatione­n nära centrum för det är där man rör sig. Det här var det närmaste vi hittade eftersom vi också vill ha en plats där den kan få vara kvar så att vi slipper flytta den igen, säger Niclas Simonsson, markförval­tare på kommunen.

Han ser platsen som ett bra alternativ.

– Det är många önskemål som ska tillgodose­s. Men hit är det lätt att ta sig både på cykel och med bil. Man kan svänga förbi när man är på väg till centrum, det är ingen större omväg.

MAGNUS ÖRNBORG, regionchef på FTI, är mycket nöjd med förslaget men flaggar för att det troligen inte blir en återvinnin­gsstation i år.

– Vi är jätteposit­iva till marken och jag beställde redan i morse en bygglovsri­tning så att vi kan söka bygglov. Vi har dock inte budgeterat för den här i år men får vi bygglov ska den vara på plats någon gång under nästa år, säger han.

Valet av plats får klart godkänt av Vallås villafören­ing som jobbat hårt med frågan sedan den gamla stationen försvann.

– Av de sex platser som kommunen hade som förslag så tyckte vi att det här var den bästa. Den ligger relativt nära Vallås centrum och det ska den ju göra om det ska vara någon nytta med den, säger Tore Hultqvist, ordförande.

”Hit är det lätt att ta sig både på cykel och med bil”

NICLAS SIMONSSON markförval­tare

Yngve Olsson håller med. – Vi är definitivt nöjda. Den här stationen servar i första hand villaområd­ena eftersom hyresfasti­gheterna ofta har löst det på sitt eget sätt. Det är naturligt att ta den här vägen om du ska in till Vallås torg eller centrum, säger han.

 ?? Bild: LINA SALOMONSSO­N ?? GLADA MINER. Yngve Olsson och Tore Hultqvist från Vallås villafören­ing är glada över att få tillbaka en återvinnin­gsstation, och hoppas att det sker så snabbt som möjligt.
Bild: LINA SALOMONSSO­N GLADA MINER. Yngve Olsson och Tore Hultqvist från Vallås villafören­ing är glada över att få tillbaka en återvinnin­gsstation, och hoppas att det sker så snabbt som möjligt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden