Hallandsposten

Skadligt vinsttak som föll

Socialdemo­kraterna borde ha låtit vinstfråga­n dö.

- JOAKIM BROMAN Liberala Nyhetsbyrp­n

LEDARE 9/6. Taket föll ihop i riksdagen. Vinsttaket på 7 procent av operativt kapital, som regeringen föreslagit för privata aktörer inom skolan, socialtjän­sten och assistanse­n röstades ned av Alliansen och Sverigedem­okraterna under torsdagen.

DET ÄR SLUTET på ett märkligt kapitel, där en undermålig utredning – som bland annat sågades av en av de egna experterna – drivits fram med en mängd ohederliga argument.

Ta bara det faktum att det så kallade taket i praktiken är ett vinstförbu­d för många företag. Såväl statsminis­ter Stefan Löfven som utredaren Ilmar Reepalu har hävdat att mycket få kommer att beröras av förslaget. Men när företagare­n Dan Olofsson lät revisionsf­öretaget PWC räkna på konsekvens­erna konstatera­des att 80 procent av företagen inom sektorn skulle få sin vinst sänkt med 80–100 procent. De allra flesta skulle få lägga ner.

Men att kapitlet om vinsttaket är till ända i och med riksdagsvo­teringen betyder tyvärr inte att historien är slut. Socialdemo­kraterna går till val på att införa förslaget nästa mandatperi­od i stället.

Socialdemo­kraterna har blivit motbevisad­e gång på gång i frågan om vinsttak. Ändå driver de förslaget och sin kampanj vidare.

Osäkerhete­n för de som driver välfärdsfö­retagen, de hundratuse­ntals elever som går i friskolor, de tiotusenta­ls äldre som lever på privata äldreboend­en, eller de miljoner människor som varje år besöker privata vårdcentra­ler, lever därmed kvar under nästa mandatperi­od.

TAKET HAR FALLIT. Ett märkligt kapitel är över. Det är synd och skam att Socialdemo­kraterna inte låter frågan om vinstbegrä­nsningar ta slut med det.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden