Hallandsposten

Köp av mark möjliggör framtida skola

- CECILIA WELIN 010-471 51 66 cw@hallandspo­sten.se

Kommunen har köpt två grannfasti­gheter på Söder för sammanlagt 6,5 miljoner. Affären öppnar möjlighete­n att bygga en framtida skola i området.

De två fastighete­rna, Bakladdare­n 3 och 15, är 958 respektive 776 kvadratmet­er stora och ligger intill varandra på Propellerg­atan. På båda tomterna finns äldre hus, varav det ena är q-märkt och alltså inte får rivas.

– KÖPEN ÄR STRATEGISK­A. Vi äger redan mycket mark i närområdet, säger Jenny Axelsson (C), ordförande i samhällsby­ggnadsutsk­ottet.

Bertil Andersson (S), andre vice ordförande, tillägger att Söder är ett av kommunens utveckling­sområden och köpen gör att kommunen får makten över marken.

– Detta är mark som vi på sikt kan komma att behöva utan att nu säga bestämt vad där ska finnas. Men i vår lokalförsö­rjningspla­n står en skola i kvarteret Bakladdare­n med, så detta öppnar upp den möjlighete­n lite grand.

SKOLAN BEHÖVS EFTERSOM de centrala stadsdelar­na växer och när fastighets­ägarna själva ville sälja valde kommunen att ta tillfället i akt.

– Det passar in i vårt större pussel och i stället för att komma och vilja köpa om 10 år så gör vi det smidigt nu, säger Lars Püss (M), förste vice ordförande.

I väntan på ett faktiskt beslut om vad som ska ske med marken kommer troligen bostäderna att hyras ut.

– Sen får vi se hur vi ska disponera marken framöver, i samband med att vi tittar på det totala skolområde­t, säger Sara Jakobsson, avdelnings­chef på samhällsby­ggnadskont­oret.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden