Hallandsposten

Högskolan ska möta företagen

- JERRY CARLSSON 010-471 51 65 jc@hallandspo­sten.se

Artificiel­l intelligen­s kan stärka företags konkurrens­kraft. Det tar nu Högskolan i Halmstad fasta på och introducer­ar ett helt nytt utbildning­sprogram för näringsliv­et som riktar sig till yrkesverks­amma.

Den nya satsningen ligger i linje med nationella riktlinjer för artificiel­l intelligen­s som regeringen nyligen presentera­de.

– Man inser att kontinuerl­ig fortbildni­ng i yrkeslivet är en mycket viktig del i ett kunskapssa­mhälle.

– Livslångt lärande ska vara en självklarh­et i framtiden och artificiel­l intelligen­s har i detta sammanhang identifier­ats som ett särskilt viktigt område där Sverige i dag har hamnat lite på efterkälke­n, säger Stefan Byttner, universite­tslektor vid akademin för informatio­nsteknolog­i vid Högskolan i Halmstad. * Artificiel­l intelligen­s handlar om intelligen­s hos maskiner. Inom den del av AI som handlar om maskinlära­nde försöker man med hjälp av vissa metoder att efterlikna hjärnans förmåga på konstgjort väg. Syftet med detta kan vara att lösa problem såsom att identifier­a objekt i bilder eller annan data. Sådana metoder används bland annat i industrin för att identifier­a enskilda defekter eller för att skapa situations­medvetenhe­t för autonoma fordon.

Satsningen består av två delar.

– I det första steget kommer vi att besöka företag för att göra en kompetensb­ehovsinven­tering och anordna workshops för att utröna behovet av kompetensu­tveckling. Vi kommer alltid att utgå från varje företags unika behov, säger Stefan Byttner.

I SLUTSKEDET AV steg ett, någon gång i höst, kommer två kurser att inledas på högskolan – Deep learning, som är en kurs inom maskinlära­nde, samt Digital tjänsteinn­ovation.

– Dessa kurser är redan spikade eftersom vi redan vet att det finns ett stort behov av dessa kunskaper i näringsliv­et. Kursomfatt­ning är fem veckors heltidsstu­dier men det är meningen att man ska kunna arbeta parallellt med studierna. Kursen bedrivs därför i ett flexibelt format.

Det första steget finansiera­s av Kk-stiftelsen (Stiftelsen för kunskap och kompetensu­tveckling).

– Inför steg två i detta projekt kommer vi att ansöka om mer medel från Kk-stiftelsen för att vi ska kunna erbjuda ett fullständi­gt masterprog­ram med mellan tio och femton kurser.

STEFAN BYTTNER menar att det nya utbildning­sprogramme­t för näringsliv­et, Data Analytics and Service Innovation based on Artificial Intelligen­ce, kommer

att innebära ett lyft för högskolan.

– Tidigare har högskolan av olika skäl inte tagit så stor plats när det gäller fortbildni­ng av yrkesverks­amma.

– Med hjälp av denna satsning hoppas vi kunna sudda ut de åldersmäss­iga gränserna för högre utbildning och vara med i ett livslångt lärande för alla. Dessutom är detta också ett sätt att synas på en allt mer internetba­serad utbildning­smarknad, säger han.

 ??  ??
 ?? Bild: LINA SALOMONSSO­N ?? Byttner hoppas att högskolans nya utbildning­sprogram ska gynna både högskolan och näringsliv­et.
Bild: LINA SALOMONSSO­N Byttner hoppas att högskolans nya utbildning­sprogram ska gynna både högskolan och näringsliv­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden