Hallandsposten

Omflyttnin­g kan lösa lokalbrist i Hishult

- CARINA NILSSON 010-471 50 97 cn@hallandspo­sten.se

Lokalprobl­emen för skolan och förskolan i Hishult är på väg att lösa sig. – Vi gör en tillfällig lösning genom att stuva om, säger Maria Bronelius (C) som är ordförande i barn och ungdomsnäm­nden.

Antalet barn fortsätter att öka i Laholms kommun, framför allt inom förskolan.

Under 2018 förväntas förskoleba­rnen bli 66 fler än under 2017.

–Vi har under flera år legat på minus i budgeten då vi har stora volymöknin­gar inom skola och barnomsorg. Just nu har vi ett minus på 12,6 miljoner, varav 11,5 beror på volymöknin­garna, säger Maria Bronlius.

HISHULT OCH KNÄRED är två av orterna, där antalet barn ökat kraftigt.

– Vi har haft en stor inflyttnin­g av barnfamilj­er där. Det har byggts en del lägenheter, och då kan äldre flytta från sina hus, och barnfamilj­er flytta in i husen, säger hon.

Maria Bronelius tror också att ekonomiska faktorer påverkar.

– Vi hör från byggbransc­hen att det är svårt för många unga att låna till att bygga nytt, och i Knäred och Hishult får man väldigt mycket hus för pengarna om man köper en äldre fastighet.

JUST I HISHULT har det varit stor oro för att inte kunna få plats i ortens förskola. En del familjer erbjöds tidigare i våras platser ute i kustområde­t, långt från hemorten.

– VI HOPPAS att det ska lösa sig nu. Väntjänste­n som idag har en lokal i skolan, kommer att flytta in i Kane Bengtssons hus, som Laholmshem ska ta över. Då blir det ett klassrum ledigt i skolan.

– Vi har också beställt paviljonge­r till både Hishult och Knäred, och om allt flyter på där så kommer det här att lösa sig, säger Maria Bronelius.

Paviljonge­rna behöver dock först bygglov, innan de kan monteras upp.

– Det är ansträngt på bygglovssi­dan, men vi hoppas att det kan lösa sig före semestrarn­a, säger Maria Bronelius.

PÅ SIKT ANSER hon dock att lokalbehov­et måste ses över.

– Hishults skola är byggd för 60 barn, men snart är det 80 barn där. I höst ska det göras en utredning av skolorgani­sationen, då får vi också bestämma hur vi ska göra med Hishult, säger Maria Bronelius.

Lokalen som väntjänste­n har på skolan fungerar också som träffpunkt för ortens äldre.

– Jag har inte så mycket informatio­n om det här än, och jag har heller inte sett den nya lokalen, men när det är platsbrist så får vi ju jämka och hitta lösningar, säger Barbro Jönsson som är chef på Laholms kommuns prevention­senhet där bland annat träffpunkt­en i Hishult ingår.

 ?? Bild: CARINA NILSSON ?? TRÅNGBODDA. Det är ont om plats i både skola och förskola i Hishult. Väntjänste­n kommer att flytta till andra lokaler.
Bild: CARINA NILSSON TRÅNGBODDA. Det är ont om plats i både skola och förskola i Hishult. Väntjänste­n kommer att flytta till andra lokaler.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden