Hallandsposten

Förskoleba­rnen invigde smakfull konst

- ANN KATRIN NORLING 010-471 50 55 akn@hallandspo­sten.se

Barnen på Allarps förskola i Skummeslöv­sstrand gjorde stora ögon när de kom till matsalen på fredagen för att inviga ett konstverk.

Men det var inte konsten som drog blickarna till sig utan en grönsaksbu­ffé med färger, former och smak. På väggarna hängde nya konstverke­t ”Frukt och grönt”.

Konstnären Ragnar Schmid, Göteborg log åt barnen aptit. Och leendet blev ännu bredare när han tackades med en bukett - purjolök.

– Det var väldigt roligt att jobba med konsten. Så snart som jag visste vad jag ville göra var det raka spåret, säger han.

I FÖRSKOLANS MATSAL hänger nu fem grönsaksfi­gurer som var och en ska inspirera betraktarn­a till samtal och sagor. Ragnar Schmid är egentligen målare.

– Men jag ville inte måla en fyrkantig tavla till barnen. Jag kände för något roligt och fantasiegg­ande, säger han.

Figurerna av träfibersk­ivor är utsågade med sticksåg och färglagda som grönsaker med personliga drag.

– Jag är jättenöjd, figurerna har egna karaktärer och talar till betraktare­n om rätten att vara sig själv, säger Therese Ehrenborg, kultursekr­eterare på Laholms kommun.

Det blågula invignings­bandet hölls av förskoleba­rn och klipptes itu av Cecilia Roos (M), ordförande i kultur- och utveckling­snämnden.

SAMMA DAG INVIGDES ett liknande verk av konstnären på Söderläget­s förskola i Lilla Tjärby.

Verken för 160000 kronor ingår i kostnaden för de nybyggda förskolorn­a som konstnärli­g utsmycknin­g.

 ?? Bild: ANN KATRIN NORLING ?? Konstnären Ragnar Schmids karaktärsf­ulla figurer gjorde grönsaksbu­ffén spännande för förskoleba­rnen på förskolan i Allarp. Liknande konstverk av Schmid finns nu också på Söderläget­s förskola i Lilla Tjärby.
Bild: ANN KATRIN NORLING Konstnären Ragnar Schmids karaktärsf­ulla figurer gjorde grönsaksbu­ffén spännande för förskoleba­rnen på förskolan i Allarp. Liknande konstverk av Schmid finns nu också på Söderläget­s förskola i Lilla Tjärby.
 ??  ??
 ??  ?? INVIGNING.
INVIGNING.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden