Hallandsposten

Fängelse för människoha­ndel under voodohot

- CECILIA KLINTÖ/TT

Juju, en nigeriansk form av voodoo, användes för att tvinga kvinnor till prostituti­on. Nu dömer Malmö tingsrätt en man och en kvinna till långa fängelsest­raff för människoha­ndel.

Mannen, som även döms för grovt penningtvä­ttsbrott, får fyra och ett halvt års fängelse. Kvinnan döms till tre och ett halvt års fängelse och utvisning efter avtjänat straff. Hon döms även för grovt koppleri.

Brottsuppl­ägget följer det mönster som enligt polisen är mycket vanligt när kvinnor från sydvästra Nigeria tvingas till prostituti­on i Europa. Båda kvinnorna fick höra att en ”madam” skulle hjälpa dem till Europa för att få jobb, men inte att det skulle handla om prostituti­on.

Priset var högt, den ena kvinnan blev skyldig sin ”madam” 40 000 euro, men förstod inte då hur mycket det motsvarade i nigeriansk valuta. Den andra kvinnan blev skyldig 45 000 euro.

FÖRE AVRESAN TILL Europa togs kvinnorna till en jujupräst för att genomgå en ceremoni. Den ena kvinnan, som i år fyller 20, berättade för Malmö tingsrätt hur hår togs från hennes armhåla och kön och att detta lämnades kvar vid en helgedom. Hon fick samtidigt avlägga en ed, som gick ut på att hon skulle dö om hon efter ankomsten till Europa inte betalade tillbaka skulden till sin ”madam”.

”Hon fick avlägga en ed, som gick ut på att hon skulle dö om hon efter ankomsten till Europa inte betalade tillbaka skulden.”

I början trodde hon på jujuritual­en, men i dag gör hon inte det längre, berättade hon för domstolen.

Den andra kvinnan fick under jujuritual­en äta ett rått kycklinghj­ärta samtidigt som en besvärjels­e lästes upp. Prästen skar henne på bröstet och på ryggen med ett rakblad och gnuggade kycklingbl­od i såren. Ritualen följdes senare upp genom att blod togs från ett uppskuret sår i hennes finger och hon fick höra att ritualen skulle användas för att döda henne, om hon inte betalade av sin skuld.

INNAN KVINNORNA KOM till Malmö hade de vistats i andra europeiska länder. Gränspolis­er i Malmö kom verksamhet­en på spåren genom internetsp­aning på olika sexsajter, som gjorde att de kunde lokalisera en lägenhet där den ena av kvinnorna hittades i december 2017.

Den ena kvinnan tilldöms ett skadestånd på totalt 275 000 kronor, den andra ska få 102 500 kronor. I målet var även fyra män åtalade för köp av sexuell tjänst. En av dem frias, övriga tre döms till dagsböter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden