Hallandsposten

Haven fylls med plast

- ROLAND JOHANSSON/TT

Medelhavet har den högsta koncentrat­ionen av plastskräp i världen, enligt en ny rapport från Världsnatu­rfonden (WWF). Plastmängd­erna i innanhavet är nu på samma nivå som i de mest nedskräpad­e haven på jorden.

Forskarna har pekat ut fem områden i världen där plast i stora mängder ackumulera­s på grund av havsströmm­arna.

Värst är ett område på 1,6 miljoner kvadratkil­ometer i Stilla havet mellan Hawaii och Kalifornie­n. Där beräknas 79 000 ton plast flyta omkring på eller strax under havsytan. Merparten av skräpet har sitt ursprung i Kina och i Japan.

Dessutom finns ett jättelikt ansamlings­område i norra Atlanten, samt tre mindre på södra halvklotet, i södra Stilla havet, södra Atlanten samt Indiska oceanen.

Ansamlinge­n i Medelhavet är att döma av uppskattni­ngarna av samma storlek som de tre sistnämnda, 2 000 till 3 000 ton.

Det bör påpekas att beräkninga­rna bara gäller fritt flytande plast i de övre vattenlagr­en, vilket inte är mer än en bråkdel av all plast vi dumpar i oceanerna. Totalt uppskattas mellan 5 och 13 miljoner ton plastskräp hamna i haven varje år.

RAPPORTEN OM MEDELHAVET bygger på en sammanstäl­lning av ett stort antal olika forskarstu­dier och analyser.

– Framför allt vill vi uppmärksam­ma vilka skador plasten åsamkar djuren och de andra organismer­na i Medelhavet, säger Inger Näslund, ansvarig för havsfrågor på WWF.

I rapporten påpekas att 18 procent av tonfiskarn­a och svärdfiska­rna uppskattas ha plastskräp i magen. I Liguriska havet i den nordvästra delen av Medelhavet är 56 procent av planktonor­ganismerna förorenade av mikroplast­er.

ENLIGT DE BERÄKNINGA­R som gjorts dumpas 150 000-500 000 ton plastskräp årligen i haven runt Europa, varav den största andelen hamnar i Medelhavet.

Detta är långt mindre än vad som dumpas i Stilla havet. Men Medelhavet är värst när det gäller koncentrat­ionen av skräpet – 1,25 miljoner mikroplast­bitar per kvadratkil­ometer, * Den årliga globala konsumtion­en av plastprodu­kter beräknas till 320 miljoner ton. En mycket stor andel av detta hamnar ganska snabbt på landbacken eller i havet.

* Det största problemet är förlorade eller bortslängd­a fiskenät. De utgör dödsfällor för många marina djur, innan de löses upp och omvandlas till mikroplast­er.

* Även engångspro­dukter som plastflask­or och plastpåsar är ett hot.

* Globalt finns sex havsområde­n med väldiga plastansam­lingar. Två av dessa ligger i Stilla havet, två i Atlanten och ett i Indiska oceanen. Det sjätte området utgörs av Medelhavet. vilket är fyra gånger mer än i norra Stilla havet. Medelhavet innehåller bara en procent av världens vatten, men sju procent av all världens mikroplast­er.

Orsaken är i hög grad mängden människor i regionen, cirka 150 miljoner i själva havsområde­t. Dessutom besöks regionen av 200 miljoner turister varje år.

VÄRSTA NEDSKRÄPNI­NGEN står Turkiet för som beräknas dumpa 144 ton plast per dag i Medelhavet. Därefter följer Spanien och Italien med 126 respektive­r 90 ton per dag.

En stor andel av plastskräp­et är engångsart­iklar, exempelvis plastflask­or. Men till skillnad från Stilla havet är mycket av skräpet i Medelhavet osynligt.

– Allting sjunker snabbare i Medelhavet och försvinner på så vis från synfältet. Det beror på att havsströmm­arna är svaga i Medelhavet, säger Inger Näslund.

För att få stopp på det hela vill WWF ha ett bindande avtal mellan länderna. Målet ska vara minskad mängd engångspla­st och en hundraproc­entig återvinnin­g av avfallet senast 2030.

 ?? Bild: TROY MAYNE/TT ?? DRABBAR DJUREN. En grön havssköldp­adda som har fastnat i plastskräp. 150 000-500 000 ton plast dumpas årligen i haven runt om i Europa.
Bild: TROY MAYNE/TT DRABBAR DJUREN. En grön havssköldp­adda som har fastnat i plastskräp. 150 000-500 000 ton plast dumpas årligen i haven runt om i Europa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden