Hallandsposten

Trump vill ha tillbaka Ryssland i G7

- GUSTAV SJÖHOLM/TT

Redan innan sin ankomst till G7-mötet i Kanada överraskad­e USA:S president Donald Trump med ett uttalande om att han anser att Ryssland åter borde bjudas in i G7-gemenskape­n. Eu-länderna säger sig stå enade i frågan – även om Italien lämnade en dörr på glänt.

– Jag har varit Rysslands värsta mardröm, hävdade Trump vid en träff med medier utanför Vita huset strax innan han avreste till mötet.

– Men med det sagt, så borde Ryssland vara med i detta möte, fortsatte den amerikansk­e presidente­n.

Utspelet tycktes ha sått split mellan länderna redan innan mötet. Italiens nye premiärmin­ister Giuseppe Conte sällar sig till Trump och skriver på Twitter att det ligger ”i allas intresse” att Ryssland återinträd­er i gruppen.

RYSSLAND UTESLÖTS EFTER annekterin­gen av Krimhalvön 2014 och G8 blev då G7.

I samband med mötet har Frankrikes Emmanuel Macron, Tysklands Angela Merkel, Storbritan­niens Theresa May talat ihop sig tillsamman­s med Giuseppe Conte.

– Den gemensamma europeiska ståndpunkt­en är emot Rysslands återkomst, säger en av Macrons medarbetar­e enligt AFP.

THERESA MAY VILL påminna om varför Ryssland uteslöts:

– Och innan diskussion­er kan starta kring något av detta skulle vi behöva få det säkerställ­t att Ryssland ändrar sitt sätt och tar en annan väg.

Också Donald Tusk, EU:S permanente rådsordför­ande, som represente­rar EU vid G7-mötet, betonade på fredagen att de europeiska länderna står enade även i Rysslandsf­rågan.

– Det som oroar mig mest, dock, är det faktum att den regelbaser­ade världsordn­ingen utmanas, överraskan­de nog inte av dem man brukar misstänka, utan av dess huvudskapa­re och borgenär, USA, säger han enligt AFP.

Donald Trump står under hård press från de andra sex stormakter­na efter införandet av tullar på aluminium och stål på nära allierade som Kanada och EU. Bedömare befarar att tullarna kan vara början på ett omfattande handelskri­g.

Enligt Trumpreger­ingen är tulllarna nödvändiga för att skydda USA:S nationella säkerhet. Presidente­n själv skriver på Twitter att han ”ser fram emot att reda ut orättvisa handelsavt­al”.

BLAND LEDARNA FRÅN USA:S allierade, som Kanada och EU, har irritation­en varit stor inför toppmötet.

– Kanske bryr sig USA:S president inte om han blir isolerad, men vi har inget emot att bara vara sex, om det behövs, sade Frankrikes president Emmanuel Macron.

Han påpekade att de sex övriga länderna tillsamman­s utgör en större marknad än USA, enligt Reuters.

– Det är uppenbarli­gen dålig stämning, säger Anna Breman, chefsekono­m på Swedbank.

Enligt Breman innebär splittring­en en chans för länder som står utanför samarbetet, främst Kina och Ryssland, att flytta fram sina positioner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden