Hallandsposten

Olika syn på ne

NORDKOREA/USA: KIM OCH TRUMP OENSE OM BEGREPPET INFÖR STORMÖTET

-

Kärnvapenn­edrustning. Det är vad som står i fokus för det planerade toppmötet mellan Nordkoreas ledare Kim Jong-un och USA:S president Donald Trump i Singapore. Men de båda männen verkar ha en vitt skild syn på begreppet.

– USA vill se en snabb, unilateral nedrustnin­g som inte påverkar landets trupper i Sydkorea, konstatera­r Niklas Swanström, Nordkoreaa­nalytiker och chef för Institutet för säkerhetso­ch utveckling­spolitik (ISDP).

– Nordkorea å sin sida anser att nedrustnin­gen måste omfatta hela den koreanska halvön, för att minska hotbilden gentemot landet.

Det sistnämnda skulle innebära att USA:S allierade Sydkorea dras med i förhandlin­garna – och sannolikt att USA förbinder sig att inte föra in kärnvapen eller stridskraf­ter som bombplan på koreansk mark.

Det är osäkert hur Vita huset ställer sig till sådana krav.

Militärdik­taturen Nordkorea har gäckat västvärlde­n i decennier, men Kim Jong-uns engagemang i mötet med Trump tolkas som ett tecken på att han nu är allvarligt intressera­d av nedrustnin­gssamtal – och de eftergifte­r från omvärlden som det kan resultera i. Vissa experter menar att det beror på att Nordkorea nått sitt mål om att bli en kärnvapenn­ation och därför kan förhandla från en styrkeposi­tion.

UR PYONGYANGS PERSPEKTIV är dock inte sanktionsl­ättnader det främsta målet, påpekar Swanström. Sanktioner kan enkelt återinföra­s, Nordkorea vill hellre ha ”riktiga”, normaliser­ade relationer med omvärlden i form av ökad handel, ambassader och representa­tionskonto­r. Och ett riktigt fredsavtal efter 1950-talets Koreakrig.

Inför toppmötet har Donald Trump hävdat, bland annat via Twitter , att Nordkorea redan gått med på kärnvapenn­edrustning, stopp för provspräng­ningar och skrotning av testanlägg­ningar. Men det uttalandet tål att synas.

I SLUTET AV maj sprängde Nordkorea förvisso tre tunnlar vid testanlägg­ningen Punggye-ri framför ögonen på inbjudna, utländska journalist­er. Demolering­en beskrevs som ett tecken på välvilja inför toppmötet – men journalist­erna sade att den var svårt att verifiera eftersom ingen av dem är kärnteknik­expert. Och Swanström säger att tunnlarna delvis redan var

 ??  ?? STORMÖTE. Nordkoreas ledare Kim Jong-un och USA:S president Donald Trump har planerat att mötas i Singapore i
STORMÖTE. Nordkoreas ledare Kim Jong-un och USA:S president Donald Trump har planerat att mötas i Singapore i

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden