Hallandsposten

Österrike slår igen moskéer

- TT-AFPREUTERS

Österrike stänger sju moskéer och utvisar flera imamer i ett tillslag mot ”politisk islam”. – Parallella samhällen, politisk islam och radikalise­ring har ingen plats i vårt samhälle, säger landets förbundska­nsler Sebastian Kurz.

I sin tidigare roll som integratio­nsminister bidrog Kurz 2015 till en lag som förbjuder utländsk finansieri­ng för religiösa grupper och gjorde muslimska föreningar skyldiga att ha en grundlägga­nde positiv syn på det österrikis­ka samhället. Sebastian Kurz är i dag partiledar­e för det konservati­va ÖVP och bildade som vinnare i höstens nyval regering tillsamman­s med högerpopul­istiska partiet FPÖ.

DET KAN RÖRA sig om så många som 60 imamer som får lämna landet om de visar sig vara skyldiga till att ha tagit emot pengar från utlandet. Enligt inrikesmin­ister Herbert Kickl (FPÖ) kan det i slutänden bli närmare 150 personer, imamer och deras familjer, som utvisas.

– Det här är bara början, säger vicepresid­enten och FPÖ:S partiledar­e Heinz-christian Strache.

Av Österrikes 8,8 miljoner medborgare är drygt 600 000 muslimer. De flesta har turkiska rötter. Tillslaget mot moskéer och imamer har inte förbättrat de frostiga relationer­na mellan Turkiet och Österrike. President Erdogans talesman Ibrahim Kalin kallar beslutet är ett försök att normaliser­a islamofobi och rasism.

”Det här är ett försök att peka ut muslimska grupper för att vinna billiga politiska poänger”, skriver han på Twitter.

I APRIL SPREDS bilder på hur barn i en moské spelar upp slaget vid Gallipoli. De bär uniform, viftar med turkiska flaggor och spelar sedan döda. ”Liken” läggs på rad, draperade i turkiska flaggor. Moskén drivs av ATIB, förbundet för turkisk-islamska kulturföre­ningar, som har sin bas i tyska Köln och är en gren av Turkiets religionsm­yndighet Diyanet.

Bilderna ledde till en utredning som ligger till grund för regeringen­s beslut.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden