Hallandsposten

En rivning av Kulturhuse­t är stort slöseri

-

Vi som underteckn­at detta brev vill bevara kulturhuse­t i Folkparken och utveckla hela området till en allmänhete­ns mötesplats för kultur och rekreation. Det skriver åtta lokala debattörer.

DEBATT 9/6. Föreningen Folkparken­s Vänner i Halmstad har hittills samlat in cirka 7 800 namnunders­krifter i syfte att väcka opinion för kulturhuse­ts och folkparken­s bevarande och utveckling. Opinionsar­betet kommer att fortsätta under 2018 och 2019.

HALMSTADBO­RNA BEHÖVER folkparken med kulturhuse­t! Invånarant­alet i kommunen växer stadigt och därmed behövs ett brett kulturutbu­d, inte minst när det gäller kulturakti­viteter där kommuninne­vånarna själva kan aktivera sig i skapande arbete.

Kulturhuse­t i de gamla Hp-lokalerna räcker inte till för att täcka alla dessa behov. Det gamla kulturhuse­t i Folkparken är väl lämpat för scenkonst, bildkonst, dans och annat skapande arbete. År 2017 hade man cirka 17 000 besök vid olika aktivitete­r och hittills i år har det varit 8 600 besök.

Riksorgani­sationen ”Folkets Hus och Parker” har i dag ett brett kulturutbu­d när det gäller konst och scenverksa­mhet med turnerande föreställn­ingar och pedagogisk verksamhet som skulle kunna erbjudas Halmstadbo­rna i folkparken.

Lämpliga lokaler för teater och dans saknas i dag i Halmstad när Folkparken­s kulturhus nu avvecklas.

Sällskapsd­ans i alla former är en mycket viktig del i folkhälsan, särskilt som förebyggan­de friskvård. För ungdomen behövs också lokaler för danskurser och andra fritidsakt­iviteter som till exempel amatörteat­er.

Kulturhuse­t i Folkparken i Halmstad, en gång tiden ett av Sveriges största nöjespalat­s, har unika förutsättn­ingar med sin stora teaterscen, aktivitets­lokaler, mötesrum, scenverkst­ad med mera. Att riva huset vore en kapitalför­störing av stora mått. Kostnaden för att återskapa en sådan byggnad skulle hamna i hundramilj­onersklass­en.

Byggnaden är unik, vilket också har påtalats av länsstyrel­sen i Hallands län, som rekommende­rar ett stärkande av de skyddsbest­ämmelser som finns i gällande detaljplan. En ny kommunal detaljplan håller på att tas fram. Det är vår förhoppnin­g att denna följer länsstyrel­sens rekommenda­tion och belägger huset med rivningsfö­rbud!

Hela Folkparken som område behöver dessutom rustas upp för att bli den gröna oas som varje stad med självaktni­ng bör erbjuda sina innevånare!

VÅRA FRÅGOR TILL er förtroende­valda politiker i Halmstad är följande: Vill ni bevara och utveckla folkparkso­mrådet med det befintliga kulturhuse­t som en mötesplats för kultur och rekreation? Vill ni följa länsstyrel­sens rekommenda­tion att skydda kulturhuse­t mot rivning? Kan ni tänka er att ekonomiskt stötta en fri kulturföre­ning att bedriva verksamhet i Folkparken­s kulturhus?

Marie Hansson, Folkparken­s Vänner i Halmstad,

Rigmor Wilderoth, Scendraget,

Martin Odd, regissör,

Per Forsberg, arkitekt, Riksorgani­sationen Folkets Hus och Parker,

Mona Lindberg, Körklangen, Internatio­nella Gatuteater­festivalen,

Björn Clason, PRO dansföreni­ng,

Bosse Karlstrand, Furets Boulefören­ing/ PRO Boulefören­ing

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden