Hallandsposten

Så kan Österskans bidra till ett levande centrum

-

STADSBILD. Det finns goda skäl att stanna upp och åter tänka till då det gäller objektet Österskans. Hur skall denna värdefulla plats i centrala Halmstad bäst utnyttjas? (Här avses hela området som tillfällig­t används för spel och dylikt).

FÖRSLAG: Utnyttja Österskans för hyreslägen­heter anpassade för äldre. Den disponibla ytan är betydande och många bör kunna söka sin boplats här. Ett bebyggt Österskans blir som en ”förstuga” till stadens centrum med de möjlighete­r och fördelar detta ger.

BUSSARNA STANNAR UTANFÖR dörren. Hyresgäste­rna har väl tilltagna livsmedels­butiker på gångavstån­d. Man får både stadsbibli­oteket och Halmstads teater som grannar. Exemplen kan flerfaldig­as. Av särskilt intresse är att Österskans i betydande grad kan komma att medverka till ett levande centrum.

Fyravåning­sfastighet­en där Strandgata­n böjer av mot Fredsgatan bör kunna markera lämplig höjd på de tillkomman­de husen. Den fastighete­n kan sannolikt, allmänt sett, ge värdefulla infallsvin­klar.

Bygg tätt så att man får den speciella miljö som ger en äldre innerstad dess karaktär. Bygg med tegel och man får hus som är ännu stiligare om 100 år. Och bygg (icke minst!) så att den som går längs Brogatan i riktning Österskans har en elegant front framför sig.

DET SOM HÄR framlagts i form av en idéskiss har förutsättn­ingar för att kunna bli mycket bra. Lägg ribban högt!

Erik Carlsson

Halmstadbo sedan 1937

 ?? Bild: HP/ARKIV ?? I CENTRUM. Österskans – som tillfällig­t blivit till Folkets rum – är i fokus för insändaren. Skribenten har idéer för platsen i centrala Halmstad.
Bild: HP/ARKIV I CENTRUM. Österskans – som tillfällig­t blivit till Folkets rum – är i fokus för insändaren. Skribenten har idéer för platsen i centrala Halmstad.
 ?? Bild: TT/ARKIV ?? BYGGE. Skribenten anser att det bör byggas lägenheter på Österskans som då blir som en "förstuga" till stadens centrum.
Bild: TT/ARKIV BYGGE. Skribenten anser att det bör byggas lägenheter på Österskans som då blir som en "förstuga" till stadens centrum.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden