Hallandsposten

En som heter Love gillar att ”leka gud”

JUBILAREN: NÖRDERIET HAR LETT TILL TVÅ OSCARSNOMI­NERINGAR

- EYAL SHARON KRAFFT/TT

Love Larson är en av Sveriges mest framgångsr­ika och internatio­nellt efterfråga­de maskörer. Bland de 60-tal spelfilmer och 15tal tv-serier som han arbetat med tillsamman­s med hustrun Eva von Bahr har de blivit tvåfaldigt Oscarsnomi­nerade i kategorin Bästa smink. Dels för Hundraårin­gen som klev ut genom fönstret och försvann (2013) och för En man som heter Ove (2017). De vann en Guldbagge 2017 för Bästa mask/ smink för Jätten tillsamman­s med Pia Aleborg.

– Det är jättetrevl­igt att ha röstats fram av vårt eget skrå. Det är verkligen kul att jobba med en liten svensk film och få uppmärksam­het för det utomlands, säger han i sin ateljé kort efter avslutat arbete med den norska filmen Amundsen.

EN AV SVÅRIGHETE­RNA med jobbet är arbetsdaga­r på uppemot 15–18 timmar. Inspelning­sdagarna startar klockan två på morgonen följda av fem intensiva och ytterst ansiktsnär­a timmar med skådespela­ren som ska förvandlas.

– Dessa fem timmar går väldigt fort, man är helt fokuserad. Sedan är vi med under inspelning­en också och på eftermidda­gen är man verkligen trött. Efter många sådana dagar blir man ur balans. Så när jag inte jobbar tränar jag mycket och försöker att ta hand om kroppen för att den ska hålla länge. Jag tränar på gym och joggar.

Jobbet har en annan svår utmaning som han kan bäva inför, inte minst under arbetet med ”Hundraårin­gen”.

– Det vilade ett stort ansvar på våra axlar att göra en verklighet­strogen hundraårin­g. Om publiken inte accepterad­e karaktären Allan och bara såg en Robert Gustafsson med mask skulle det vara en otrolig flopp för oss.

MEN BÅDE MASKEN och filmens magi höll med följden av att den blev Love Larsons stora internatio­nella genombrott. Hemlighete­n bakom framgången låter enkel: Gör inte för mycket, studera riktiga åldringar och överdriv inte med smink och leverfläck­ar. Men succén har också en personlig dimension.

– Man måste vara lyhörd och väldigt passionera­d. Eva (hustrun Eva von Bahr) och jag är nördigt besatta av magin i att kunna förvandla en människa. Drivkrafte­n är att skapa någonting, en ny människa. Vi leker gud och ger liv åt en filmkarakt­är som inte funnits förut. När håret, huden och allt annat ser bra ut och karaktären känns trovärdig ger det en otroligt häftig känsla. * Fyller: 11 juni. * Gör: Maskör. * Aktuell: Med norska filmen Amundsen. * Familj: Gift med maskören Eva von Bahr. Sonen Rune, 8, och bonusbarne­n Elias, 17, och Greta, 14 år. * Bor: Stockholm. * Så firar han födelsedag­en: “Eva jobbar så Rune och jag ska väl fira med något gott.” * Om att fylla 40: “Jag känner mig inte som 40, utan mer som 25 och har samma intressen som då. Skillnaden är att jag har mer kunskap och erfarenhet. Det är skönt att känna sig tryggare och kunna koppla av mer i sin yrkesident­itet.

Privat sminkar han sig inte och trånar inte efter maskerad. Och om han ändå ska på maskerad köper han en lösnäsa eller något annat enkelt.

– Om jag skulle göra en avancerad sminkning inför en maskerad skulle det kännas som jobb. Fast jobb känns inte som jobb, utan är bara spännande.

Som barn till en skådespele­rska (pappa är professor i litteratur­vetenskap) fick han tidigt upp ögonen för hur verklighet­en kunde manipulera­s. Stenen på scenen där mamma uppträdde kunde vara av papper eller trä. Även science fiction-filmer som Star Wars och Alien kittlade fantasin under uppväxten i Umeå som äldst av fem syskon.

Hemlighete­n bakom Love Larsons internatio­nella genombrott är nog hans nördiga besatthet av att med smink och mask “leka gud” och ge en filmkarakt­är liv.

SOM 22-ÅRING TOG han språnget och sökte sig till dåvarande Dramatiska Institutet­s maskörutbi­ldning. Fem år senare medverkade han i filmen Arn och träffade Eva von Bahr. En stor vändpunkt som ledde både till tunga uppdrag och ett giftermål.

– Arn var dittills Sveriges största film och kanske även största flopp. Men också en väldigt stor film att vara med om.

Vad tror du det var som Eva föll för?

– Jag tror att hon blev imponerad av det jag gjorde. Och kanske för hur jag är som person.

Hur är du som person?

– Jag har humor. Jag är inte särskilt social, utan mer avvaktande och har inget behov av att ha en massa folk omkring mig som många andra. Jag blir sällan arg på andra människor, utan tänker att det alltid finns ett annat perspektiv. På sätt och vis är Eva och jag varandras motpoler, medan jag tar det mesta med en klackspark har hon ett hetare temperamen­t.

Blir det inte påfrestand­e för relationen att jobba så intensivt ihop?

– Snarare tvärtom. Vår relation blir starkare av att vi jobbar ihop. Vi grälar i princip aldrig, ofta tycker vi likadant. Vi bollar idéer med varandra och inspirerar varandra för att prestera bättre än tidigare.

 ?? Bild: JONAS EKSTRÖMER/TT ?? GILLAR ATT SKAPA. ”Drivkrafte­n är att skapa någonting, en ny människa. När håret, huden och allt annat ser bra ut och karaktären känns trovärdig ger det en otroligt häftig känsla”, säger maskören Love Larson.
Bild: JONAS EKSTRÖMER/TT GILLAR ATT SKAPA. ”Drivkrafte­n är att skapa någonting, en ny människa. När håret, huden och allt annat ser bra ut och karaktären känns trovärdig ger det en otroligt häftig känsla”, säger maskören Love Larson.
 ??  ?? 40 år den
40 år den

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden