Hallandsposten

Vm-duon får toppjobb

BORDTENNIS: BUZA OCH ANDERSSON TAR ÖVER PÅ PINGISFÖRB­UNDET

- CARL FREDRIK JOHANSSON cfj@hallandspo­sten.se 010-471 51 31

– Det ska bli jättespänn­ande. Svensk pingis har, mycket tack vare VM i Halmstad, fått en liten nytändning och jag tycker också det är kul att man satsar från förbundet och tar in sådana som mig och Thomas som båda är offensiva krafter och vill någonting framåt, säger Mikael Andersson.

Den förre chefsträna­ren i Halmstad BTK och förbundska­ptenen i Danmark fungerade som tekniskt ansvarig under lag-vm.

Nu blir han sportchef på Svenska Bordtennis­förbundet med det yttersta ansvaret för landslagso­rganisatio­nen och utbildning­en.

Med till förbundska­nsliet i Köping följer Thomas Buza – svensk lagmästare med Halmstad BTK 1993 – som arbetade som marknadsoc­h kommunikat­ionsansvar­ig under VM.

THOMAS BUZA HAR anställts som förbundsch­ef, det vill säga förbundets högste tjänsteman.

– För mig blir det en liten mission att få pingis att bli lite mer av en folksport igen. Så som det var när man var liten och det fanns pingisbord över allt, deklarerar han.

Thomas Buza efterträde­r Mikael Peterson, som i stället övergår till en roll som administra­tiv chef på förbundet. ny sportchef på pingisförb­undet

Både Thomas Buza och Mikael Andersson tillträder sina nya tjänster den 1 september.

– För mig var det väldigt viktigt att jag fick med Mikael. Det var nästan en förutsättn­ing. Jag tror att han kommer att passa alldeles perfekt som sportchef. Vi jobbar bra ihop och kompletter­ar varandra bra, säger Buza.

ANDERSSON VILL GÄRNA att herrlandsl­aget, som tog Vm-brons i Halmstad, avancerar ytterligar­e.

Själv hoppas han kunna tillföra erfarenhet och kontakter från sina många år utomlands – bland annat var han under 15 år utbildning­soch utveckling­sansvarig inom ITTF, det internatio­nella bordtennis­förbundet.

– När det gäller att utmana ett land som Kina... även om det var jättebra att komma trea så vill man inte komma trea, utan man vill ju gärna vara med och slåss i Os-finaler och slåss om Vm-guld igen, säger han och fortsätter:

– Det är en målmedvete­nhet och en process att få spelarna att tro på det och att få tränarna att jobba lite hårdare och lite mer strukturer­at.

– Jag har själv mycket bra upparbetad­e kontakter inom kinesisk bordtennis och med Japan, och jag tror att jag där kan stötta upp våra spelare och tränare att få tillgång till kvalitativ träning i Asien till exempel.

Även utanför pingishage­n gäller det att smida medan järnet är varmt efter VM. Thomas Buza säger:

– Jag vet att vi kommer att satsa väldigt mycket på att skapa ytterligar­e stora internatio­nella evenemang i Sverige, för det tror vi är en väldigt bra väg att gå för att skapa både synlighet, hållbarhet och tillväxt. Svensk pingis har ett väldigt gott rykte som arrangör, framför allt nu efter VM, och det ska vi absolut dra nytta av.

De slet bakom kulisserna för att göra lag-vm i Halmstad till en succé. Nu går pingisprof­ilerna Thomas Buza, 46, och Mikael Andersson, 56, vidare – till var sitt toppjobb på Svenska Bordtennis­förbundet.

”Även om det var jättebra att komma trea så vill man inte komma trea, utan man vill ju gärna vara med och slåss i Os-finaler och slåss om Vm-guld igen.”

MIKAEL ANDERSSON

 ?? Bild: JONAS EKSTRÖMER/TT/ARKIV, SVENSKA BORDTENNIS­FÖRBUNDET ?? NYA CHEFER. Svenska herrlandsl­agets bronsmedal­j var den blågula höjdpunkte­n under lag-vm i bordtennis i Halmstad i våras. Nu har Vm-organisati­onens marknads- och kommunikat­ionsansvar­ige Thomas Buza (överst till höger) anställts som ny förbundsch­ef på...
Bild: JONAS EKSTRÖMER/TT/ARKIV, SVENSKA BORDTENNIS­FÖRBUNDET NYA CHEFER. Svenska herrlandsl­agets bronsmedal­j var den blågula höjdpunkte­n under lag-vm i bordtennis i Halmstad i våras. Nu har Vm-organisati­onens marknads- och kommunikat­ionsansvar­ige Thomas Buza (överst till höger) anställts som ny förbundsch­ef på...
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden