Hallandsposten

Konstnär bjöd in till möte i husvagn

- SARA ÖSTER so@hallandspo­sten.se

”Det har varit många intressant­a samtal”

SAADIA HUSSAIN

Under veckans gång har konstnären Saadia Hussain funnits på olika platser i Halmstad med sin husvagn. Det för att möta alla Halmstadbo­r som ville samtala om ämnet ”Hemma”.

Konstnären Saadia Hussain var på plats genom Art Inside Out-residenset ”Konstnärli­gt arbete pågår”, och i går ställde hon ut sin husvagn vid Österskans och för sista gången i staden. På plats har hon samtalat om platsen hemma.

– Det har varit många intressant­a samtal under veckans gång. Många har kommit in och verkligen öppnat upp sig. Det är härligt, säger Saadia Hussain.

KONSTNÄREN ÄR ursprungli­gen från Pakistan och flydde med sin familj till Sverige när hon var sju år. I dag är hon 44 år gammal, bor i Stockholm och har två döttrar.

Och att få prata om ”var är hemma, eller i vilka sammanhang känner du dig hemma?” har alltid varit viktigt för henne.

– Jag tror att alla människor som bor här på jorden vill känna sig tillhörand­e, och ha något eget. Och det är det som min konst går ut på – förmedla och skapa diskussion kring ämnet, säger konstnären.

Under tiden som Saadia har varit i Halmstad har hon haft husvagnen som ett arbetsrum, och det är hon själv som har målat på den.

– Jag jobbar väldigt mycket med färg, form och olika mönster. Jag vill i första stund skapa något vackert och som skapar nyfikenhet, men om man tittar närmare på husvagn- en kan man se till exempel taggtråd. Det ska förmedla budskapet om kampen om att få ett eget hem. Det är inte alltid så lätt, säger hon.

SAADIA HUSSAIN ÄR verksam som konstnär, konstpedag­og och konstaktiv­ist.

Förutom att hon är aktuell som residensko­nstnär hos Art Inside Out tillkännag­avs det för ett par veckor sedan att hon i år tilldelas Stockholms stads hederspris i kategorin konst.

– Jag har alltid sett mig som liten, och att få det priset var såklart oerhört stort. Det är ju Stockholms stad som har röstat och man får det när de tycker att man tillför något till konstlivet. Det är stort, säger hon.

Under veckan har även MASU varit på plats vid Bastionen. MASU är ett samarbete mellan konstnärer­na Mattias Gunnarsson och Susanne Westerberg.

 ?? Bild: SARA ÖSTER ?? ”HEMMA”. Det var ämnet som det samtalades om när man klev in i konstnären Saadia Hussains husvagn vid Österskans i Halmstad.
Bild: SARA ÖSTER ”HEMMA”. Det var ämnet som det samtalades om när man klev in i konstnären Saadia Hussains husvagn vid Österskans i Halmstad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden