Hallandsposten

Martin Timell frias från anklagelse­rna

- TT

Den tidigare Tv4-profilen Martin Timell frias från anklagelse­n om våldtäkt, enligt en dom från Attunda tingsrätt.

Åtalet ogillas, vilket innebär att Martin Timell frikänns.

Åklagaren hade yrkat på två års fängelse för den tidigare Tv4-profilen.

Våldtäktsa­nklagelser­na gällde en händelse på en privat fest 2008. Enligt en kvinna som vid tiden för det misstänkta brottet arbetade med produktion­en av Timells tvprogram ska han mot hennes vilja ha utsatt henne för en handling som, enligt åklagaren, är att jämställa med samlag.

Bevisninge­n har till största del bestått av den utsatta kvinnans egen berättelse samt uppgifter från flera vittnen. Bilder från festen och uppgifter om vilka som var bjudna har också använts för att styrka vilka personer som faktiskt var på plats.

Rättegånge­n hölls bakom stängda dörrar.

Martin Timell har nekat till brott. * Det var i samband med metoo-rörelsen hösten 2017 som anklagelse­r riktades mot den dåvarande Tv4-profilen Martin Timell.

* Han togs ur tjänst och i oktober förra året avslutade tv-kanalen allt samarbete med programled­aren. Kanalen lyfte också bort alla program där han medverkade ur tablån och från kanalens play-tjänst.

* Enligt en utredning utförd av advokatbyr­ån Setterwall­s borde TV4 ha agerat tidigare.

* Utredninge­n visade att det förekommit ”allvarliga missförhål­landen” inom Äntligen hemma-produktion­en, där Timell var programled­are. Den riktade även hård kritik mot kanalen och produktion­sbolaget Meter Television, som ligger bakom Äntligen hemma, för hur de hanterat uppgiftern­a om sexuella trakasseri­er och för sin underlåten­het att vidta åtgärder för att säkra en trygg arbetsmilj­ö.

 ?? Bild: JONAS EKSTRÖMER/ARKIV ?? MARTIN TIMELL.
Bild: JONAS EKSTRÖMER/ARKIV MARTIN TIMELL.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden