Hallandsposten

Demokratit­ema

- PATRICK STANELIUS/TT

komma överens och om vem som ska få bestämma. Kanske blir det tittarna, säger Angelika Prick.

– Barnen kommer att ha stor makt i år när det gäller att göra sina röster hörda, säger Malin Olsson.

– I slutet på sommaren kommer vi att ha lärt oss jättemycke­t om vad som funkar bättre och vad som funkar sämre när man ska bestämma, och som vanligt i Sommarlov kommer vi att göra det på ett lekfullt sätt, säger Alexander Hermansson.

DEN MYSTISKA FIGUREN Sommarskug­gan återvänder också i år, något som lär ligga till grund för den utan konkurrens vanligaste frågan som tittarna ställer till programled­arna, nämligen vem gömmer sig bakom masken?

– Vi vet på riktigt inte vem det är, och det vill jag understryk­a. Barnen tror att vi gör det men vi vet verkligen inte, säger Angelika Prick. * När SVT började visa program för sommarlovs­lediga barn 1978 hette det Sommarmorg­on och bestod av en blandning av kortfilmer och tecknat som påades av hallåorna.

* I slutet på 80-talet fick programmet ny skepnad som Sommarlov.

* Bland sommarlovs­programmen som sänts sedan dess finns bland andra Tippen (1993, 1994), Kloak (1996), Salve (1997), Vintergata­n 5a (2000), Hej hej sommar (2006– 2008).

* Malin Olsson gör i år sitt sjunde år som programled­are för Sommarlov. Alexander Hermansson gör sitt femte och Angelika Prick sitt tredje.

Ingen av programled­arna var född när SVT sände sitt första sommarlovs­program 1978, men de har sina favoriter från åren som gått.

– Mitt favoritpro­gram var utan tvekan Tippen, mycket för att man var delaktig och kände att man gjorde någonting bra när man var ute och pantade burkar. Jag hoppas än i dag på att få ett Tippen-badlakan, säger Malin Olsson.

ALLA PROGRAM SOM har dröjt sig kvar i folks medvetande­n uppfyller liknande kriterier, enligt Angelika Prick.

– Ett bra sommarlovs­program ska vara lekfullt och spännande. Det ska finnas en röd tråd och barnen ska känna sig delaktiga. Och det ska verkligen kännas att det är sommar – även när det inte är fint väder, säger hon.

Sommarlov i SVT sänds 11 juni–17 augusti.

 ?? Bild: ANDERS WIKLUND/TT ?? börjar sändas på måndag.
Bild: ANDERS WIKLUND/TT börjar sändas på måndag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden