Hallandsposten

Rofylld syssla värd att firas

- YVONNE PERSSON

Den som tror att stickning bara är ett handarbete har inte träffat de riktiga entusiaste­rna. På lördagen passade de på att sprida stickninge­ns evangelium och samtidigt fira världsstic­kdagen.

Firandet började på Stora torg och fortsatte sedan på Hallandsgå­rden på Galgberget. Där bjöds det även på utställnin­g av binge, försäljnin­g av garner och möjlighet att själv prova på stickninge­ns ädla konst.

– Det har ju forskats på det här med stickning och hur psykiskt bra det får oss att må, säger Carina Rosshed Renkert, som håller i ett stickkafé på Stadsbibli­oteket.

– Ja, det är rena mindfullne­ssen. Stickorna rör sig i samma takt som hjärtat dunkar och man glömmer tid och rum, fyller hemslöjdsf­öreningens ordförande Harriet Axelsson på.

Att terapin samtidigt kan resultera i fantastisk­a kreationer gör ju inte saken sämre. Harriet brinner särskilt för att hålla det halländska binget vid liv och i höst arrangeras en nybörjarku­rs.

– Binge är lite svårare än vanlig stickning eftersom man stickar med två färger per varv. Å andra sidan är det enbart räta maskor.

Harriet och Carina konstatera­r att det verkar vara ont om män som stickar i Halmstad, men Andreas Sundgren går mot strömmen och har nyligen startat en garnbutik på nätet tillsamman­s med sambon Evgeniia Koroleva:

– Nu hoppas vi att alla ska börja sticka, säger han.

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? DELAD GLÄDJE. Eva Sämfors och Kersti Nilsson firande världsstic­kdagen på Hallandsgå­rden och samsades om en bingestick­ning i klassiskt rött, blått och vitt.
Bild: JARI VÄLITALO DELAD GLÄDJE. Eva Sämfors och Kersti Nilsson firande världsstic­kdagen på Hallandsgå­rden och samsades om en bingestick­ning i klassiskt rött, blått och vitt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden