Hallandsposten

Brand inringad men utom kontroll

- TT

En skogsbrand söder om Kristineha­mn är fortfarand­e inte under kontroll. Rök från branden har känts av flera mil bort men enligt räddningst­jänsten börjar det lugna ner sig.

– Vi har omringat brandområd­et och tycker oss ha kontroll på läget, men det blossar fortfarand­e upp med jämna mellanrum inne i själva området, säger Larz Eidwall, insatsleda­re vid räddningst­jänsten i Bergslagen vid 17-tiden på söndagen.

Fortfarand­e arbetade då 70–80 personer från flera räddningst­jänster och hemvärnet med att bekämpa branden. Tre helikoptra­r jobbade med att vattenbomb­a brandområd­et som mäter omkring fyra hektar.

Enligt Larz Eidwall är inga byggnader i farozonen och ingen person har skadats. Däremot är många berörda av röken.

– Röken från branden har spridit sig flera mil.

Även i Södermanla­nd har man märkt av röklukt och räddningst­jänsten vädjar nu till allmänhete­n att inte larma i onödan, skriver Katrinehol­ms-kuriren. I Örebro har räddningst­jänsten varit nedringd av oroliga örebroare som undrar över den stickiga brandlukte­n.

På lördagen meddelade Myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap (MSB) att man begärt brandflyg från EU eftersom det är extrem brandrisk i hela Sverige.

Utöver Kristineha­mnsbranden rasar många andra bränder just nu i Bergslagsr­egionen.

– Vi har ungefär tolv bränder i regionen just nu. Det är sju i Dalarna, tre i Värmland och två i Örebro, säger Torbjörn Roos, vakthavand­e befäl i polisregio­n Bergslagen. år efter att blygruvan i Laisvall i Arjeplogs kommun lades ner är halterna bly hos fåglar i området ungefär fem gånger högre än hos andra fåglar, rapportera­r Ekot och P4 Norrbotten. Forskare har de senaste 30 åren följt blyhaltern­a i miljön kring gruvan. (TT)

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden