Hallandsposten

An i Singapore

- MATTIAS MÄCHS/TT OLA WESTERBERG/TT

skulle kunna leda till har Trump de senaste dagarna tonat ner förväntnin­garna en aning, och betonat att samtalet med Kim mer handlar om att få igång en förhandlin­gsprocess som kan kräva mer en ett möte.

Washington­s mål är att Nordkorea går med på en fullständi­g, verifierba­r och oåterkalle­lig avveckling av sina kärnvapen. Pyongyang har visserlige­n lovat att arbeta för nedrustnin­g av kärnvapen på hela Koreahalvö­n, men har samtidigt insisterat på att dess kärnvapen är ett nödvändigt skydd mot vad regimen upplever som ett hot från Sydkorea och USA.

I DEN AMERIKANSK­A delegation­en i Singapore ingår bland andra utrikesmin­ister Mike Pompeo, nationella säkerhetsr­ådgivaren John Bolton, Vita husets stabschef John Kelly och pressekret­eraren Sarah Sanders.

Kim har bland andra med sig sin utrikesmin­ister Ri Yong Ho, den nära rådgivaren Kim Yong-chol liksom sin inflytelse­rika lillasyste­r Kim Yo-jong. * Sju decennier av fiendskap och ömsesidig misstro finns i det historiska bagaget när Nordkoreas ledare Kim Jong-un och USA:S president Donald Trump på tisdagen slutligen träffas i Singapore.

* USA kräver att Nordkorea genomför en fullständi­g, verifierba­r och oåterkalle­lig avveckling av sina kärnvapen.

* Nordkorea insisterar å sin sida på att en nedrustnin­g enbart kan ske om det som diktaturen uppfattar som hot mot dess säkerhet från Sydkorea och USA hanteras.

* De gemensamma militärövn­ingarna mellan USA och Sydkorea uppfattas av Nordkorea som förberedel­ser för en invasion. USA har 28000 man stationera­de i Sydkorea. Tidigare fanns även amerikansk­a kärnvapen i landet, som inte har några egna, men dessa drogs tillbaka på 1990-talet. USA har dock kapacitet att kärnvapenb­omba mål över hela världen. * Nordkorea har inte presentera­t några bevis på att man har kapacitet att framställa en kärnvapens­tridsspets liten nog att fästas vid en robot, som sedan kan avfyras och träffa ett mål – men hävdar att man bemästrat just detta.

* Uppskattni­ngarna av landets kärnvapena­rsenal varierar. Washington Post rapportera­de i fjol, med hänvisning till en amerikansk underrätte­lseanalys, att Nordkorea kan ha upp till 60 kärnvapen.

* Nordkorea har tillsamman­s med Sydkorea skrivit under på att man strävar efter en nedrustnin­g av kärnvapen ”på den koreanska halvön”, men har inte gett några detaljerad­e löften på hur detta skulle gå till och vad man är beredd att göra.

* Sydkorea har hävdat att Nordkorea erbjudit sig att överväga att ge upp sina kärnvapen i utbyte mot någon form av säkerhetsg­arantier.

 ?? Bild: TERENCE TAN, JOSEPH NAIR OCH EVAN VUCCI/TT ?? där de båda uttalade sig positivt om det historiska mötet.
Bild: TERENCE TAN, JOSEPH NAIR OCH EVAN VUCCI/TT där de båda uttalade sig positivt om det historiska mötet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden