Hallandsposten

Språkprobl­em en fara för äldre

- JOHAN NILSSON/TT ANTON KASURINEN/TT

Språkprobl­emen inom äldreomsor­gen är så omfattande att de utgör en direkt fara för brukarna, som kan drabbas av både vårdskador och missförhål­landen. Den springande punkten är bristen på personal. SKL menar att bristen är så stor att arbetsgiva­rna måste ta in personal som är sämre på svenska.

Bristen på personal inom äldreomsor­gen är så stor att arbetsgiva­rna ser mellan fingrarna och anställer personal som inte förstår svenska, skriver tidningen Kommunalar­betaren som granskat ämnet.

– Det finns inga som helst begränsnin­gar på hur lite svenska man kan kunna, säger Elisabeth Antfolk, förtroende­vald för fackförbun­det Kommunal till tidningen.

Exempelvis berättar tidningen om ett fall i Nyköping förra året då en äldre person ramlade i sitt hem och slog i huvudet. Personen larmade hemtjänste­n, men ingen kom. På grund av språkprobl­em uppstod missförstå­nd. Först när nattpatrul­len gick på sitt skift upptäcktes den äldre och fick hjälp upp.

Incidenten i Nyköping anmäldes till Inspektion­en för vård och omsorg (Ivo) som i en rapport tidigare i år slog fast att bristen på svenskkuns­kaper hos personalen inom äldreomsor­gen är ”ett riskområde”.

Personalen­s dåliga svenska kan leda till att brukarna får omsorg och vård på ett felaktigt sätt – eller ingen vård alls. Och det kan leda till både missförhål­landen och vårdskador, anser Ivo.

– Det är ett otroligt övergrepp mot en människa att bli avklädd av någon som inte kan berätta varför, säger Elisabeth Antfolk.

På Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) delar man bilden av att språkbrist­er är ett problem just i hemtjänste­n.

”Det finns inga som helst begränsnin­gar på hur lite svenska man kan kunna.”

ELISABETH ANTFOLK

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden