Hallandsposten

Skog används som betesmark i torkan

- EMELIE NORDH 010-471 51 15 en@hallandpos­ten.se

”De får röra sig lite mer för att få mat men mat finns där.”

Bristen på nederbörd gör att maten torkar bort för djur som går på bete. På Wapnö gård ordnar man nu så att de kan beta i skogsmark.

I veckan har företaget börjat stängsla in skogsmark där en del ungdjur kommer att släppas in.

– Vi har ganska mycket betesmark, men vi bedömer att det blir en långvarig torka och då vill vi vara förberedda så därför utnyttjar vi den här möjlighete­n, säger Lennart E Bengtsson, vd på Wapnö.

HITTILLS HAR ETT område på drygt 100 hektar stängslats in, men företaget har möjlighet att inhägna ytterligar­e omkring 70 hektar.

På det aktuella området finns bland annat lövsly och gräs för djuren att äta, enligt Lennart E Bengtsson.

– DE FÅR RÖRA sig lite mer för att få mat, men mat finns där, säger han.

Ungdjuren som ska gå på bete i skogsmarke­n kommer att bli mjölk- eller köttkor. I nästa vecka väntas man kunna börja släppa in dem i skogen.

– Vi räknar med att vi ska ha ett par hundra djur på de här markerna.

För att kunna utföra tillsyn av djuren kommer en del av dem att förses med gps-sändare som kan avläsas i mobilen. LENNART E BENGTSSON, VD WAPNÖ

– Vi har köpt in gps-sändare som man använder inom rennäringe­n. Vi har tittat på dem tidigare men då har det varit batteri som inte klarat hela sommaren. Nu har man utvecklat tekniken så att de räcker sex till sju månader, säger Lennart E Bengtsson och fortsätter:

– Man behöver inte ha en sändare på alla. De är ju flockdjur så har man på några kan man veta var de är och gå dit för att räkna dem och se till dem.

DET PRIMÄRA SYFTET med att använda skogsmarke­n är att djuren ska få mat, men Lennart E Bengtsson ser även annan potentiell nytta med åtgärden.

På en del av den mark som stängslas in finns plantering­ar som företaget gjorde efter stormarna Gudrun och Per och lövinslage­t där behöver röjas. Den uppgiften hoppas man nu att djuren ska kunna hjälpa till med.

– Jag är väldigt nyfiken på att se vad djuren kan bidra med, säger Lennart E Bengtsson.

 ?? Bild: LINA SALOMONSSO­N/ HP ARKIV ?? VIDTAR ÅTGÄRDER. Torkan gör att Wapnö stängslar in skogsmark där en del djur kommer att få gå på bete.
Bild: LINA SALOMONSSO­N/ HP ARKIV VIDTAR ÅTGÄRDER. Torkan gör att Wapnö stängslar in skogsmark där en del djur kommer att få gå på bete.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden