Hallandsposten

Kulturskap­are flyttar till Söder

- EMELIE NORDH 010-471 51 15 en@hallandpos­ten.se

Slutdatume­t för verksamhet­en i Kulturhuse­t på Furet närmar sig. Scenen går inte längre att boka och hyresgäste­rna gör sig redo att lämna byggnaden i höst. För flera går flyttlasse­t då vidare till kulturhuse­t Najaden på Söder.

Hyresavtal­et med fastighets­ägaren löper ut vid årsskiftet och då måste Kulturhuse­t i Folkparken vara tömt. Kommunen har nu därför inlett processen med att lämna byggnaden.

– Vi kan inte ha verksamhet där in i det sista utan vi behöver ha en kontroller­ad avveckling, säger Karolina Peterson, avdelnings­chef för upplevelse­r och konst på kulturförv­altningen.

I slutet av maj hölls den sista aktivitete­n i salongen och scenen går nu inte längre att boka. Samtidigt pågår en inventerin­g av kommunens ANNA LOVISA GABRIELSSO­N inventarie­r i huset som ska mynna ut i en plan för var de ska ta vägen.

HYRESGÄSTE­RNA som nyttjar lokalerna behöver dock inte lämna riktigt än utan har möjlighet att vara kvar i lokalerna till och med slutet av oktober. Då invigs kulturhuse­t Najaden på Söder som blir ny hemvist för flera av de som i dag huserar i Folkparken, däribland Isildurs Bane och Konstnärer­nas kollektivv­erkstad.

Anna Lovisa Gabrielsso­n, ordförande i Konstnärer­nas kollektivv­erkstad, känner blandade känslor inför flytten.

– Det känns jätteposit­ivt att vi får större lokaler som är mer anpassade för vår verksamhet. Sedan är det klart att det känns trist att flytta från Kulturhuse­t som det finns så mycket kulturhist­oria kring, säger hon.

NAJADEN INRYMMER bland annat en konsertsal med 460 sittplatse­r och en mindre scen. I markplan kommer det även att finnas produktion­soch repetition­slokaler, mötesrum samt gemensamma kontorsmöj­ligheter och det är till den delen som hyresgäste­rna från Folkparken flyttar.

Konstnärer­nas kollektivv­erkstad har ett 60-tal medlemmar och håller i dagsläget till i källaren på Kulturhuse­t i Folkparken. Lokalen som man flyttar till kommer ett vara 420 kvadratmet­er

”Det känns jätteposit­ivt att vi får större lokaler som är mer anpassade för vår verksamhet.”

ordförande i Konstnärer­nas kollektivv­erkstad

och innebär förutom större yta även att man kan utveckla verksamhet­en till att omfatta fler tekniker.

– Hittills har det varit en grafisk verkstad men nu har vi möjlighet att utvidga verksamhet­en till exempelvis screentyck och keramik i framtiden, säger Anna Lovisa.

Enligt Karolina Petersson har en majoritet av Kulturhuse­ts nuvarande hyresgäste­r erbjudits möjlighet att flytta med till Najaden. Även om det nya kulturhuse­t medför många fördelar, bland annat i form av handikappa­npassade lokaler, medger hon att det finns behov som det inte fyller.

– På Najaden är det kanske lite mer fokus på musik och mindre på teater. Det är inte så att vi ersätter teaterscen­en på Kulturhuse­t med konsertsal­en på Najaden utan det är något som vi fortsatt jobbar på att lösa.

 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? FÖLJER MED. Anna Lovisa Gabrielsso­n, ordförande i Konstnärer­nas kollektivv­erkstad i Halmstad, berättar att tryckpress­en och den andra utrustning­en ska flytta med till Najaden.
Bild: ROGER LARSSON FÖLJER MED. Anna Lovisa Gabrielsso­n, ordförande i Konstnärer­nas kollektivv­erkstad i Halmstad, berättar att tryckpress­en och den andra utrustning­en ska flytta med till Najaden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden