Hallandsposten

Ny cityplan ska skapa bra beslut

- CECILIA WELIN 010-471 51 66 cw@hallandspo­sten.se

En ny plan ska hjälpa kommunen att fatta mer genomtänkt­a beslut om centrums utveckling. – Vi behöver en helhetsbil­d, säger Jenny Axelsson (C), ordförande i samhällsby­ggnadsutsk­ottet.

Syftet med planen är att underlätta beslut kring vad som ska byggas eller utvecklas i stadskärna­n genom att titta på hela centrum och inte bara ta del för del.

Lars Püss (M), förste vice ordförande i utskottet, tar ett exempel:

– Om vi bygger på en befintlig parkerings­plats så kanske vi bara löser p-platser för dem som bor inom området men tar inte hänsyn till att vi tagit bort ett antal p-platser för dem som bor utanför. Det är den typen av utmaningar vi kan fånga i en sådan här plan, säger han och fortsätter:

– Ska vi bygga på ett ställe kanske vi måste vidta åtgärder någon annanstans och inte ett halvår senare konstatera ”Oh, satan, det här blev inte bra”.

Ett annat exempel är att se till att det finns kommunal service i form av till exempel förskolor eller skolor när man bygger bostäder.

– Vi vill ju att centrum ska bli mer levande, men många gånger kanske vi bara tittar på vad en åtgärd innebär i kvarteret och glömmer vad det får för konsekvens­er för hela området, säger Bertil Andersson (S), andre vice ordförande.

Med en gemensam målbild kan staden utvecklas på ett mer hållbart sätt, tillägger Jenny Axelsson.

– Vi behöver en medveten och delad tanke om hur vi rent fysiskt vill utveckla vår stad så att vi kan behålla citys styrkor. Det kan kännas stort och visionärt, men ska mynna ut i konkreta förutsättn­ingar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden