Hallandsposten

Laura fick hoppa in som tolk för Korea

- SARA KAPPELIN

Under några dagar i maj riktades alla världens blickar mot Halmstad, när Nord- och Sydkoreas damlag i pingis valde att slå sig samman. Mitt i alltihop fanns utbytesstu­denten Laura som tolkade.

Laura, eller Bobae Jang som hon heter i hemlandet Sydkorea, är 21 år gammal och läser till lärare. Den gånga terminen studerade hon i Halmstad.

– De behövde tolkar och de hittade ingen i Halmstad som talar koreanska. Högskolan mejlade alla koreanska studenter och jag var den enda som svarade. Jag fick komma på ett möte, och de sade att jag var lämplig som tolk.

VÄL PÅ PLATS följde intensiva dagar.

– Det blev många intervjuer med mycket media. Alla utländska medier förlitade sig på min översättni­ng. Jag har aldrig varit med om något liknande. Jag kände av presssen eftersom att jag var den enda som tolkade. När spelarna hade en intervju så var jag tvungen att vara där.

Att som sydkorean få lov att tolka nordkorean­er är inte självklart.

– Jag har träffat nordkorean­er förut, men inte många. Det är svårt för oss att träffas. Jag var mer överraskad av att se nordkorean­ska spelare än de sydkoreans­ka. Innan matchen sade de att Nordkorea troligtvis skulle ha med sig en egen tolk, så jag tänkte att det inte fanns en chans, säger Laura och fortsätter:

– Det finns en lag som säger att om nord- och sydkoreane­r möts, så måste de skriva ner vem de möter på en särskild hemsida. Men det här var en speciell händelse, så då behövdes inte det.

IHOPSLAGNI­NGEN uppmärksam­mades över hela världen och rapportera­des om i stora medier såsom New York Times och BBC. Laura fick hjälpa till att tolka sändningar som nådde över 300 miljoner tittare.

– I Korea är inte pingis så stort, men när lagen slogs samman blev det en stor grej. De hade inte visat matcherna förut, men den enade matchen sände de live.

Matchen, som slutade i förlust mot Japan och en bronsmedal­j, tror Laura var ett sätt att visa världen lite fred.

– Nu var tiden inne att binda samman politiken med sporten. Det var en fredlig handling. I stället för att slåss, så enas vi.

 ?? Bild: PRIVAT ?? PÅ PLATS. Laura omgiven av koreanska spelare.
Bild: PRIVAT PÅ PLATS. Laura omgiven av koreanska spelare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden