Hallandsposten

Andersberg­skyrkan skålar för nytt kontrakt

- MICHAEL LARSSON 010-471 51 50 ml@hallandspo­sten.se

I veckan kom Halmstads församling och HFAB överens om ett nytt avtal gällande Andersberg­skyrkan. Avtalet kommer innebära en avsevärd hyresrabat­t för församling­en och i förlängnin­gen mer pengar till verksamhet­en. – Det känns jättebra, säger Elin Eckerberg, beteendeve­tare i Andersberg­skyrkan.

Det var i februari som Halmstads församling sade upp kontraktet för den lokal som Andersberg­skyrkans verksamhet­er drivs i. Anledninge­n till beslutet var att församling­en ansåg att den dåvarande hyran var för hög, och de ville omförhandl­a kontraktet med HFAB. Men det var inte ett helt riskfritt beslut.

– När man säger upp ett avtal så tar man risken att bli av med lokalen. Men vi var beredda att chansa eftersom den dåvarande hyran var för hög, säger Magnus Aasa, kyrkoherde i Halmstads församling.

FÖRSAMLING­EN, som funnits på Andersberg sedan området byggdes i slutet av 60-talet, har tittat på alternativ­a lokaler att bedriva sin verksamhet i. Men under onsdagen kom det glada beskedet att församling­en och HFAB kommit överens om ett nytt femårskont­rakt, som kommer innebära en lägre hyra för Andersberg­skyrkan. Med det nya kontraktet räknar församling­en med att man kommer spara in ett års hyra på fem år.

– Vi jobbar efter affärsmäss­iga grunder och har fattat beslutet att erbjuda Andersberg­skyrkan ett längre avtal på fem år med en förmånliga­re hyra, eftersom vi gör bedömninge­n att det är en pålitlig hyresgäst, säger Carin Ottosson, affärsområ­deschef på HFAB.

Under onsdagen var avtalet ännu inte tecknat, även om en överenskom­melse finns mellan parterna. I Andersberg­skyrkan firades detta med champagne, alkoholfri förstås.

– DET KÄNNS jättebra. Jag tror vi har en viktig funktion i området och samarbetet med andra organisati­oner i Andersberg är bra, säger Elin Eckerberg, som är beteendeve­tare och jobbar med det diakonala centret i Andersberg­skyrkan.

Den diakonala verksamhet­en som kyrkan bedriver går ut på att erbjuda olika former av stöd till människor som bor på Andersberg. Bland annat arrangerar kyrkan mötesplats­er för utlandsföd­da och inrikes födda, sopplunche­r, språkcafée­r och samtalsgru­pper. Till diakonerna kan man även vända sig om man behöver ekonomisk rådgivning.

– Det är inte lätt för utlandsföd­da att komma in i det svenska samhället. Därför tror jag att det diakonala centret har en viktig integratio­nsfunktion här på Andersberg. Och vi är naturligtv­is glada över att få mer resurser till det, säger Magnus Aasa, kyrkoherde i Halmstads församling.

 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? GLATT ARBETSLAG. Elin Eckerberg, Johan Holm Wallentin, Eva Gustafsson, Ulf Edlund och Susan Tronsson firar det nya kontraktet.
Bild: ROGER LARSSON GLATT ARBETSLAG. Elin Eckerberg, Johan Holm Wallentin, Eva Gustafsson, Ulf Edlund och Susan Tronsson firar det nya kontraktet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden