Hallandsposten

Kommunchef får själv driva fall med nidbild

- KENNY HJÄLTE 010-471 50 97 keh@hallandspo­sten.se

Chefsåklag­aren väljer att inte driva något allmänt åtal för teckningen på kommunchef­en porträtter­ad hållandes en gås med en sexleksak. Men ärendet kan kommunchef­en driva själv.

– Jag har bestämt mig för att inte inleda förundersö­kning, det är på grund av åtalsprövn­ingsregler­na. Är det inte av särskilda skäl påkallat av allmän synpunkt så får de drabbade driva det själva som enskilt åtal, säger Anders Johansson, chefsåklag­are vid åklagarkam­maren i Halmstad.

SKA DEN AVGÅENDE kommunchef­en, Peter Andreasson, komma vidare får han driva det som privatpers­on.

– Jag har inte värderat bilderna i sig, men det krävs att det är väldigt mycket grövre för att det ska drivas av oss. Det innebär inte att bilderna inte är brottsliga, det är inte omöjligt att han vinner om han driver det själv, säger Anders Johansson.

Peter Andreasson överväger nu att driva det vidare. Men uppger att han inte bestämt sig ännu.

– Man ger sig inte på en myndighets­person, jag företräder kommunen, det är väldigt låg nivå. Det borde inte hända i den politiska diskussion­en över huvud taget. Jag känner mig kränkt, det är en nidbild, säger Peter Andreasson.

– Jag tycker att det är dålig respekt för andra människor. Jag skulle aldrig få för mig att göra något sådant mot någon annan människa. Det är en värdegrund­sfråga och då kan man fråga sig vad det partiet vilar på för värdegrund, säger han.

Partiet Medborgerl­ig samling (MED) som lade ut bilden på kommunchef­en har valt att återpublic­era den flera gånger sedan den blev uppmärksam­mad. Men partiet har inte funderat på om de skulle ta ner bilden även om den avbildade tagit väldigt illa vid sig.

– Vår avsikt var inte att göra honom ledsen. Vi har inga problem att be om ursäkt, men vi har inte fått någon förfrågan att plocka ner den, säger Med-politikern Karl–fredrik Klinker och fortsätter:

– Det är ju inte bilden som sådan utan meddelande­t man ska ta till sig, säger han.

Men gåsen är utrustad med en Bdsm-sexleksak i munnen.

– Det ligger i betraktare­ns ögon. Ärligt talat visste jag inte att det var det. En sådan grej har jag bara sett i gangsterfi­lmer, för att de inte ska gasta och skrika, säger Karl-fredrik Klinker.

Är det inte bättre att bedriva valrörelse genom att fokusera på sina egna frågor?

– Det här är ett sätt att föra valrörelse, för att folk ska få upp ögonen. Men visst, vi är på gång att presentera vårt lokala valmanifes­t, säger Karl-fredrik Klinker.

 ?? Bild: JONATAN GERNES/ARKIV ?? KÄNNER SIG KRÄNKT. ”Det kommer ni att märka” säger Peter Andreasson på frågan om han ska driva ärendet rättsligt.
Bild: JONATAN GERNES/ARKIV KÄNNER SIG KRÄNKT. ”Det kommer ni att märka” säger Peter Andreasson på frågan om han ska driva ärendet rättsligt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden