Hallandsposten

HD prövar inte dom för mordet i Rydö

- LENNART HILDINGSSO­N 010-471 51 22 lh@hallandspo­sten.se

Det 17 år långa fängelsest­raffet står fast för 35-åringen för mordet i Rydöbruk, sedan Högsta domstolen beslutat att inte pröva hovrättens dom.

Hovrätten fastställd­e tingsrätte­ns morddom mot 35-åringen, trots att polisutred­ningens bevisning visade att det var den medåtalade 18-åringen som svarat för de dödande bajonettst­icken. Händelsen gäller då de två männen, en septembern­att förra året, trängde sig in i vaktmästar­lägenheten i Rydö folkets hus och där stötte på en man som de misshandla­de så illa att han avled.

BÅDE 18- OCH 35-åringen fälldes för mordet, med bedömninge­n att de agerat gemensamt och i samförstån­d.

35-åringens advokat, Irene Lind från Falkenberg, vände sig för en månad sedan till Högsta domstolen (HD), för att få prövat hovrättsdo­men och ändra så att 35-åringen döms för misshandel i stället för mord.

OMSTÄNDIGH­ETEN ATT TVÅ personer kan dömas för ett mord, trots att det bara varit en av de två som tekniskt sett dödat offret, har tidigare prövats av HD i uppmärksam­made fall – inte minst då det inte gått att bevisa vem av två som exempelvis hållit i mordvapnet.

Argumenten i 35-åringens överklagan­de handlade om att 18- och 35-åringen agerat på olika sätt i samband med misshandel­n.

Irene Lind ifrågasatt­e också om de två männen kommit överens om att ge sig på 41-åringen, som blev deras offer.

HD säger i sitt avslag, helt kort att ”det inte kommit fram något skäl” att pröva mordet i Rydöbruk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden