Hallandsposten

Svårt att avgöra om digital vård håller måttet

- JOHAN NILSSON/TT

Antalet digitala vårdbesök ökar lavinartat. Men som det är nu är det ingen som vet om den givna vården är av bra kvalitet eller inte. Det vill Socialstyr­elsen ändra på.

Antalet digitala vårdbesök ökar kraftigt. I april 2017 rapportera­des drygt 13 000 digitala läkarbesök till Sveriges kommuner och landsting, att jämföra med drygt 35 000 i april i år. Patienter i storstäder­na är de mest frekventa användarna och 90 procent av dem är under 50 år. De vanligaste sökorsaker­na är infektione­r och olika typer av hudsjukdom­ar.

Fem landsting har i dag egna etablerade digitala vårdtjänst­er som erbjuder videomöten med primärvård­en och i privat regi finns sju aktörer med motsvarand­e tjänster.

Det visar en kartläggni­ng som Socialstyr­elsen gjort.

ANHÄNGARNA TILL DENNA typ av vård menar att de digitala tjänsterna ökar både tillgängli­gheten och patientern­as delaktighe­t, samtidigt som resurser kan frigöras på de fysiska vårdcentra­lerna.

Socialstyr­elsens kartläggni­ng visar dock att det finns problem med kvalitetsu­ppföljning­en, något flera landsting säger sig sakna förutsättn­ingar för att göra. Detta eftersom de privata aktörerna oftast har ett avtal med ett landsting, samtidigt som patientern­a kommer från hela landet, vilket gör det svårt för de landsting som saknar avtal med vårdgivare­n ifråga att följa upp den vård som deras invånare fått.

DÄRFÖR VILL NU Socialstyr­elsen att denna typ av vård ska följas upp nationellt.

– På så sätt skulle det vara möjligt att följa upp den här vården på ett enhetligt sätt och bidra till en mer jämlik vård, säger Charlotte Pihl, utredare på Socialstyr­elsen. Hur är kvaliteten på den digitala vården?

– Det är inget vi har tittat närmare på, men det finns ju vissa hinder eftersom det inte går att utföra fysiska undersökni­ngar. Det går inte att klämma och känna. Därför har de här vårdgivarn­a ofta riktlinjer för vilken typ av vård som de får ge, men vi ska nu titta på vilken vård som lämpar sig respektive vilken vård som inte lämpar sig för den här typen av besök, ett arbete som ska vara klart i oktober, säger Charlotte Pihl.

DEN VÅRD SOM ges digitalt får nämligen inte skilja sig från annan vård. Det är samma lagar och regler som gäller digital som övrig vård, exempelvis avseende kvalitet, tillgängli­ghet och att den ska vara kunskapsba­serad.

Socialstyr­elsens generaldir­ektör, Olivia Wigzell, håller med om att digitala vårdtjänst­er innebär stora möjlighete­r.

– Men det finns också forskning som visar att det finns risker med digital vård, bland annat med prioriteri­ngar. Att dessa vårdtjänst­er påverkar hur man prioritera­r behovet av vård, och det är naturligtv­is något som vi också måste kunna följa upp, säger hon.

Rapporten ska nu presentera­s för regeringen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden