Hallandsposten

Sänkta straff i jaktbrotts­härva

-

LULEÅ: Hovrätten sänker straffet för tre män som dömts i vad som kallats den största jaktbrotts­härvan i Sverige. Det går inte att bevisa att de tre varit inblandade i att snara en björn, enligt hovrätten. Åtalet handlade om rovdjur som lodjur, björn och järv som fångats och dödats – flera på ett plågsamt sätt. Fem män ställdes inför rätta i tingsrätte­n och dömdes, varav tre fick fängelse.

Två av männen, 37 respektive 40 år, dömdes till fängelse för att bland annat ha skjutit en järv och för att ha jakttränat en hund på den skjutna järven. En 47-åring dömdes för medhjälp till samma brott.

Luleå tingsrätt dömde även dessa tre för att ha dödat en björn genom att ha snarat den respektive medhjälp till detta brott. Men här går hovrätten för Övre Norrland på en annan linje. Bevisninge­n i detta fall bestod enbart av hemlig telefonavl­yssning av de tre och det håller inte, anser hovrätten, som skriver:

”Trots en omfattande polisutred­ning finns det ingen bevisning som enligt hovrätten kan binda männen till det område där åklagaren påstår att brottet har begåtts.”

Hovrätten kom fram till att fotografer­ing av ett olagligt fällt djur inte utgör jakthäleri – en gränsdragn­ing som Sundström anser aldrig förut har prövats rättsligt. Därför frias 47-åringen, som misstänkte­s för att ha fotografer­at 74-åringen hållandes björnens huvud, från punkten om björnjakt. (TT)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden