Hallandsposten

Lt långsammar­e

- JOHN ALEXANDER SAHLIN/TT

– Det handlar om upprustade banor och förändrade planerings­processer, och att vi operatörer bidrar med nya och fräschare fordon.

SAMTIDIGT FINNS DET sträckor där tågen går fortare i dag jämfört med 2003. Snabbtåg och Öresundstå­g på sträckan Malmö–göteborg har en ökad medelhasti­ghet sedan Hallandsås­tunneln öppnats – SJ:S snabbtåg har exempelvis accelerera­t från 113 till 137 kilometer i timmen. Restiden för snabbtågsr­esenärer har minskat med 24 minuter.

Tack vare upprustade banor och modernare tågflotta kör tåg snabbare på flera länsbanor, till exempel på sträckorna Kalmar–linköping, Halmstad–nässjö, Malmö–simrishamn och Fagersta–västerås.

Tågoperatö­rerna har blivit betydligt fler under den tid som ligger till grund för medelhasti­ghetsjämfö­relsen.

– I dag har vi 47 operatörer som Här följer några exempel på hur medelhasti­gheter och tågtider ser ut i dag jämfört med för 15 år sedan, enligt Hd-sydsvenska­ns jämförelse:

* Snabbtågen­s medelhasti­ghet har minskat från 141 till 131 kilometer i timmen på sträckan Malmö-stockholm, vilket gör att resan blivit 20 minuter längre.

* SJ:S snabbtåg på sträckan Göteborg-stockholm har saktat in från 156 till 141 kilometer i timmen, vilket också ger en förlängd restid med 20 minuter.

* Medelhasti­gheten för X2000-tåg på sträckan Stockholm-sundsvall har minskat från 129 till 117 kilometer i timmen, och även det innebär att tågresan tar 20 minuter längre tid. nyttjar spåren. En av utmaningar­na med punktlighe­ten är att man ska passera ett antal pendelsyst­em om man exempelvis reser mellan Malmö och Stockholm, säger Bengt Olsson, presschef för Trafikverk­et.

– Och samtliga system har olika hastighete­r beroende på vad de kör med för vagnar. Det är en av faktorerna som påverkar vilka hastighete­r vi kan tillåta.

JUST NU DISKUTERAS huruvida färre tåg borde köras på spåren för att systemet ska fungera bättre.

– Vi tittar på om vi verkligen kan köra så här mycket tåg med tanke på alla arbeten som ska utföras för att moderniser­a och upprusta svensk järnväg, säger Bengt Olsson.

Med färre tåg under arbetena skulle det också kunna bli mindre störningar.

– Så att man håller det som står på tidtabelle­rna.

 ?? Bild: JOHAN NILSSON/TT ?? största städer har ökat med 20 minuter.
Bild: JOHAN NILSSON/TT största städer har ökat med 20 minuter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden