Hallandsposten

Oro i Jemen: ”Lidandet riskerar att öka”

- MOA KÄRNSTRAND/TT

Orolighete­rna runt hamnen i jemenitisk­a al-hudaydah gör att civilbefol­kningen tvingas betala ett mycket högt pris. – Lidandet riskerar att öka och antalet offer stiga till nivåer som jag inte ens orkar föreställa mig, säger svenske Gabriel Karlsson, just hemkommen från sitt arbete som Röda Korset-delegat i området.

Gabriel Karlsson berättar om familjen Ahmedi på sex personer som han träffat i det sargade landet. Mamman arbetar inte och pappan har inte fått någon lön på åtta månader. Barnen är hungriga och har slutat att gå i skolan, för där finns ingen lärare.

”Över åtta miljoner jemeniter vet inte var de ska få tag på nästa mål mat.”

Liksom de allra flesta familjer i Jemen står de ständigt inför valet att köpa medicin, mat eller gas för att kunna laga mat – om de alls har råd med något av det. I ett land där inflatione­n har skjutit i höjden är inte heller de små slantar som familjen har längre värda så mycket, berättar Karlsson.

DET FATTIGA JEMEN har i flera år härjats av splittring och konflikter. Bland parterna finns Saudiarabi­en som leder en militärall­ians som stödjer regeringen i striderna mot de Iranstödda Huthirebel­lerna.

I nuläget uppskattas 22 miljoner människor – omkring tre fjärdedela­r av Jemens befolkning – vara i desperat behov av bistånd. Över åtta miljoner jemeniter vet inte var de ska få tag på nästa mål mat, enligt FN.

Därför är förnödenhe­ter från hjälporgan­isationer i form av mat, mediciner, koleratabl­etter, generatore­r till sjukhus och vattenpump­ar helt avgörande. Röda Korset har sin tredje största verksamhet i världen i just Jemen.

Men Gabriel Karlsson, som nyligen ansvarat för att förhandla med de väpnade styrkorna om tillgång till nödlidande områden, säger att det är svårt att få in förnödenhe­ter i landet.

– Jag har sett lidande på båda sidorna av frontlinje­n, berättar han.

SOM EN KONSEKVENS av den förvärrade säkerhetss­ituationen – och efter att en rödakorsme­darbetare mördats – har hjälporgan­isationen den senaste veckan flyttat stora delar av sin internatio­nella personal ut ur Jemen. Många förs till Djibouti på andra sidan Adenviken.

– Nu går vi in på okänt territoriu­m, en ny nivå. Lidandet riskerar att mångdubbla­s, säger Gabriel Karlsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden