Hallandsposten

Hawkings budskap sändes ut i rymden

- SOFIA ERIKSSON/TT

Hans liv kretsade kring universums hemlighete­r. Passande nog skickades den brittiske fysikern Stephen Hawkings röst ut i rymden, mot närmaste svarta hål, i samband med att han fördes till den sista vilan.

Kort efter det att askan efter den världsberö­mde vetenskaps­mannen placerats mellan Charles Darwin och Isaac Newton i Westminste­r Abbey i London riktades en antenn i Spanien mot rymden. Stephen Hawkings röst strålades ut mot närmaste kända svarta hål, 1A 0620-00, som ligger omkring 3 500 ljusår bort.

Den grekiske kompositör­en Vangelis har skapat musik som fogats samman med fysikerns robotlika röst i ett stycke som är runt sex minuter långt. Det tog den europeiska rymdorgani­sationen ESA 35 minuter att sända ut det i rymden, enligt CNN som också rapportera­r att inspelning­en kommer att göras tillgängli­g för allmänhete­n vid ett senare tillfälle.

Dottern Lucy Hawking beskriver det som ”ett meddelande om fred och hopp, om enighet och vårt behov av att leva tillsamman­s i harmoni på den här planeten”.

Hawking, som ägnade en stor del av sitt värv åt att forska kring svarta hål, dog i mars efter ett liv med nervsjukdo­men ALS. Han blev 76 år. Omkring tusen personer från allmänhete­n samlades tillsamman­s med familj och vänner för ett sista farväl vid Westminste­r Abbey. Även besökare från framtiden välkomnade­s till gravsättni­ngen – en blinkning till den fest för tidsresenä­rer som Hawking en gång arrangerad­e, dock utan att någon dök upp.

Bland talarna på ceremonin fanns bland andra skådespela­ren Benedict Cumberbatc­h, som spelat Hawking i en tv-film, och astronaute­n Tim Peake. Men bland gästerna fanns också tre ungdomar, som precis som Hawking använder sig av talsyntes för att kommunicer­a.

– Han har inspirerat mig till att vara mitt bästa jag och inte låta något, inklusive mitt funktionsh­inder, hålla mig tillbaka, säger 20-årige Jason Felce till nyhetsbyrå­n AFP.

 ?? Bild: BEN STANSALL ?? FÖRDES TILL SISTA VILAN. i London. Stephen Hawking begravdes i Westminste­r Abbey
Bild: BEN STANSALL FÖRDES TILL SISTA VILAN. i London. Stephen Hawking begravdes i Westminste­r Abbey

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden