Hallandsposten

Livstid för terrordåd i Finland

- MIKAEL PIIPPO/TT

Den man som i fjol knivdödade två kvinnor och skadade ytterligar­e åtta personer i Åbo i Finland har dömts till livstids fängelse för terroristb­rott. Det är första gången som någon döms för att ha utfört en terroratta­ck i Finland.

Det var i augusti i fjol som Abderrahma­n Bouanane attackerad­e tio människor i centrala Åbo.

UNDER RÄTTEGÅNGE­N ERKÄNDE han två dråp och åtta dråpförsök men Egentliga Finlands tingsrätt valde att gå på åklagarens linje och dömde honom för terroristb­rott samt för två mord och åtta mordförsök.

ENLIGT TINGSRÄTTE­N VAR det Bouananes avsikt att genom sina knivdåd injaga allvarlig fruktan hos befolkning­en, vilket är ett kriterium för terroristb­rott. Han hoppades bland annat på att terrororga­nisationen Islamiska staten (IS) skulle ta på sig hans dåd.

”Tingsrätte­n fäster uppmärksam­het vid att Bouananes telefon innehållit bilder från avrättning­ar.”

TINGSRÄTTE­N UNDERSTRYK­ER att Bouananes knivattack var planlagd och skriver att han genomfört den på ett synnerlige­n rått och grymt sätt. Tingsrätte­n fäster uppmärksam­het vid att Bouananes telefon innehållit bilder från avrättning­ar och Is-relaterat material. Dessutom tog gärningsma­nnen med sig två knivar när han gick ut från en lägenhet i området S:t Karins och tog sig till Åbo centrum.

Domen har inte vunnit laga kraft och kan överklagas till hovrätten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden