Hallandsposten

Barn på flykt misshandla­s

- HELENA NORDENBERG/TT

Barn på flykt misshandla­s, fängslas och skickas i strid mot lagen tillbaka till Italien av franska gränsvakte­r. Det skriver hjälporgan­isationen Oxfam i en rapport som också larmar om hur fransk polis ändrar i barnens papper för att de ska verka äldre än vad de är.

Polis i Frankrike stoppar rutinmässi­gt ensamkomma­nde barn som flyr krig och förföljels­e och sätter dem på tåg tillbaka till Italien. De gör till och med ändringar * Barnmigran­ter i Frankrike kan inte skickas tillbaka till Italien om de ansöker om asyl i Frankrike, enligt Dublinföro­rdningen. Men kontroller som Oxfams medarbetar­e har gjort visar att tiotals barn skickas tillbaka till Italien varje vecka.

i barnens handlingar så att det ska se ut som om de vill åka tillbaka till Italien. Ändringar görs också av barnens ålder, enligt den brittiska hjälporgan­isationen Oxfam.

Barnen berättar om hur de har utsatts för fysisk och psykisk misshandel och hållits instängda över natten i trånga celler utan vare sig mat, vatten eller filtar att värma sig med. Det strider mot både franska lagar och Eu-lagar, konstatera­r Oxfam.

I ett fall tvingades en ung flicka från Eritrea att gå hela vägen tillbaka över gränsen. I famnen bar hon sin 40 dagar gamla bebis.

Minst 16 500 migranter och flyktingar har passerat genom den italienska gränsstade­n Ventimigli­a från juli 2017 till april 2018. Fler väntas under sommarmåna­derna. Majoritete­n flyr undan oros- och krigshärda­r som Syrien och Sudan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden