Hallandsposten

Lönsamt tågprojekt kan startas direkt

-

Frågan är varför man skall vänta med att starta persontågt­rafik på Markarydsb­anan tills en ombyggnad av Halmstad C är klar. Det skriver trafikjour­nalisten Jan Du Rietz i en replik.

Svar till Daniel Modiggård, 9/6.

DEBATT 16/6. Daniel Modiggårds insändare ”Tågtrafike­n ska utgå från resbehov hos resenärern­a” (9/6) är ett slarvigt ickesvar på min debattarti­kel ”Hallands ledande politiker bluffar inför valet” (2/6). Varför gömmer sig dessutom ansvariga politiker bakom en tjänsteman på Hallandstr­afiken?

Modiggård svarar inte angående möjlighete­n att snabbt starta persontågt­rafik mellan Hässleholm och Halmstad. Han tar i stället upp att ny tågtrafik på Markarydsb­anan bör gå enligt tidtabell och på tider då resenärern­a vill åka. Ny tågtrafik får inte heller leda till problem för dagens tågtrafik på Västkustba­nan. Allt självklarh­eter för vem som helst.

TIO AV ELVA mötesplats­er på gamla Markarydsb­anan har tidigare rivits vilket gjort banan nästan oduglig för tågtrafik. Men senaste tiden tycks planering ske för tät

Ny station i Knäred och total ombyggnad av Halmstad C kan vara klart om optimistis­kt räknat tio år.

tågtrafik. Då måste självklart så många mötesplats­er som möjligt återuppbyg­gas.

När fem mötesplats­er rivits mellan Hässleholm och Markaryd räcker det numera alltså inte med den mötesplats i Bjärnum som byggdes inför Pågatåg Nordostsat­sningen. Det blir för långa avstånd utan möjlighet att mötas på enkelspåre­t: Hässleholm–bjärnum 16 kilometer och Bjärnum–markaryd hela 21 kilometer.

Lika illa är det också mellan Markaryd och Genevad/ Eldsberga om bara Knäred återfår en station/mötesplats: Markaryd–knäred 20 kilometer och Knäredgene­vad 19 kilometer.

Ystadbanan är helt klart ett talande exempel vars enkelspår är cirka 56 kilometer långt, inte 63 som Modiggård påstår. För att klara halvtimmes­trafik med Pågatåg plus något godståg behövs självklart många mötesspår.

I dag är de sju stycken och medelavstå­ndet mellan dem är sju kilometer. Men Trafikverk­et har i sin nya rapport för Markarydsb­anan missat att den i en snar framtid behöver ungefär samma kapacitet som Ystadbanan.

Minst timtrafik med Pågatåg/öresundstå­g plus några Sj-tåg plus många godståg till/från Västkustba­nan kräver rejält med mötesspår. De kan återuppbyg­gas på mycket kort tid som på andra håll i landet. Medelavstå­ndet mellan mötesplats­erna kan bli neråt sju kilometer. Allt detta undviker Modiggård tyvärr att nämna.

I stället tar han upp ett tydligen odugligt förslag som inte har med min debattarti­kel att göra. Han hävdar kryptiskt och felaktigt att tågen måste vända vid ändstation­erna ”på tider som understige­r dess tekniska kapacitet”.

NY STATION I Knäred och total ombyggnad av Halmstad C kan vara klart om optimistis­kt räknat tio år. Frågan är varför man skall vänta tills dess med att dels bygga några enkla billiga perronger och mötesplats­er, dels starta persontågt­rafik på hela Markarydsb­anan.

Speciellt som behoven finns nu och marknaden kräver en snabb lösning samtidigt som det här infrastruk­turoch trafikproj­ektet är lönsammast i hela Sverige enligt Trafikverk­et.

Jan Du Rietz trafikjour­nalist

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden