Hallandsposten

Är Elias Fries elever bortglömda?

-

SKOLA. "Dålig arbetsmilj­ö sätter sina spår i elevernas resultat”, skrev Lärarförbu­ndet tillsamman­s med Sveriges elevkårer i en debattarti­kel i Upsala Nya tidning den 29/7 2013. På Elias Fries skola saknas matsal, idrottshal­l och slöjdsal vilket gör att eleverna får dötid på buss, fler stressmome­nt och längre skoldagar än elever på kommunens övriga skolor. Ovanpå detta stora barngruppe­r.

48 ELEVER BILDAR en klass istället för två. Idrott utövas i helklass, även storsamlin­gar tränas i helklass och skolans centrumhus blir alldeles för litet för publik. Vi tycker att pedagoger och elever gör ett fantastisk­t arbete på Elias Fries skola varje dag och de är värda en bättre arbetsmilj­ö. Tid och kraft från både pedagoger och elever går åt till att förvandla klassrum till restaurang varje dag. Toalettern­a är anpassade för en hållbar miljö, men deras konstrukti­on gör att det ofta uppstår stopp.

DETTA GÖR ATT elever avstår från att besöka toaletten och håller sig hela skoldagen. Idrottshal­lens omklädning­srum har i bästa fall två fungerande duschar. Med 27 flickor i kö och ständig stress till en buss, hinner man inte använda sin duschtvål. Skolan signalerar att hygien inte är viktig, ordet skynda betyder mer.

Dessutom har årskurs 4 och 5 en ”långdag” i veckan, 8.10 till 15.30, inte ens mellanmål för skolskjuts­elever erbjuds. En del elever är inte hemma med skolbussen förrän 16.30 en sådan dag. Denna ”långdag” gör bara våra barn mer skoltrötta och mindre mottagliga för kunskap och lärande.

DET ÄR OHÅLLBART att både fortsätta öka på klassstorl­ekarna och bussa runt alla dessa elever. Det är ohållbart att fortsätta köra mat till klassrumme­n. Politiker i Hylte kommun; har ni glömt bort Elias Fries elever och deras rätt till en god arbetsmilj­ö? Hur ska våra barn kunna uppnå goda studieresu­ltat med en sådan arbetsmilj­ö?

Oroliga föräldrar, Elias Fries skola, Hyltebruk

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden