Hallandsposten

Dallas har chans till ännu en eldsjälsti­tel

HAVERDAL: PER-ERIK DAHLINS STÖD TILL ENSAMKOMMA­NDE GER EKO

- PER KÅGSTRÖM

Förra vintern utsågs han till eldsjäl i Halmstad. Nu är Per-erik ”Dallas” Dahlin nominerad på riksnivå för att han hjälper ensamkomma­nde in i det svenska samhället – i fotbollens tecken.

”Föreningsl­ivet och idrotten är fantastisk­a inkörsport­ar i det svenska samhället, och har betytt mycket för många som har gått den vägen.” PER-ERIK ”DALLAS” DAHLIN

Det är därför logiskt att vi träffar Dallas (smeknamet kommer förstås från efternamne­t) på hans hemmaplan, Haverdals idrottspla­ts – vars fotbollspl­aner ser rätt vissna ut för tillfället.

Försommare­ns torka har varit hård mot alla fotbollssp­elare i kommunen.

– Ja, det är spelförbud här och det är nog bra, säger Dallas som i stället får hålla till utanför de vita linjerna, när han tränar kortpassni­ngar med Rajab Salehi och Awale Abdi.

De är två av de ensamkomma­nde unga män som Dallas träffar på tisdagskvä­llar, för att träna fotboll och lära dem svenska.

– Föreningsl­ivet och idrotten är fantastisk­a inkörsport­ar i det svenska samhället, och har betytt mycket för många som har gått den vägen, säger Dallas.

HP HAR TIDIGARE berättat i en artikel om hur han, som i perioder varit huvudträna­re för Haverdals IF, började ta emot nyanlända på idrottspla­tsen 2015.

Detta resulterad­e i regelbundn­a träningar och att flera av de nya spelarna kom med i föreningen­s olika lag. Dallas utsågs dessutom till Årets eldsjäl i i Halmstad 15 februari 2017.

Men inte nog med det.

Nu har han nominerats, i kategorin integratio­n, till en liknande utmärkelse på riksplanet, där Årets eldsjäl arrangeras av Folkspel. Är det som att du har spelat i HBK och nu har chans att komma med i landslaget?

– Ja, lite så, säger Dallas med ett skratt och tillägger: – Jag är stolt och glad. Det avgörs inte förrän i mars nästa år om det blir Dallas eller någon annan av de nominerade som vinner. I vintras kammade Halmstad hem en titel genom Ashif Chowdary som prisades för sitt arbete med barn och unga, bland annat ensamkomma­nde, i karateklub­bar.

– Halmstad är ett vinnande koncept och redan nu kan man börja rösta på mej via nätet, säger Dallas.

Han pratar gärna om eldsjälsti­teln men kanske ännu hellre om fotbollstr­äningens betydelse för sina spelare.

Detta bekräftas av 19-årige Rajab Salehi.

– Vi har roligt och lär oss svenska genom att lyssna på Dallas, säger Rajab som – i likhet med de flesta ensamkomma­nde fotbollssp­elarna – kommer från Afghanista­n. Han har varit i Sverige i två år och åtta månader och tränat nästan lika länge tillsamman­s med Dallas.

– Oftast spelar jag back eller på mittfältet.

DALLAS HAR SEDAN en tid slutat som huvudträna­re i Haverdals IF men träningen med de ensamkomma­nde släpper han inte.

– Det ger så mycket tillbaka, och jag har fin hjälp av de andra i föreningen, säger Per-erik ”Dallas” Dahlin som har levt i närkontakt med fotboll i hela sitt liv. Du, om någon, borde kunna tippa hur det går för Sverige i VM. Vi spelar ju vår första match på måndag.

– Jag tror att det går bra. Laget verkar vara sammansvet­sat... och så har vi en förbundska­pten från Halmstad.

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? STÖD PÅ FLERA PLAN. Per-erik ”Dallas” Dahlin flankeras av Awale Abdi och Rajab Salehi, två ensamkomma­nde unga män som kommer till träningarn­a på Haverdals idrottspla­ts.
Bild: JARI VÄLITALO STÖD PÅ FLERA PLAN. Per-erik ”Dallas” Dahlin flankeras av Awale Abdi och Rajab Salehi, två ensamkomma­nde unga män som kommer till träningarn­a på Haverdals idrottspla­ts.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden