Hallandsposten

KULTUR. Utställnin­g om nya konstmusee­t

-

Enligt olika uppslagsve­rk infaller vargtimmen mellan 03.00–05.00, det är den tid på dygnet när blodtryck, kroppstemp­eratur och ämnesomsät­tning når lägstanivå­er. Men det som gjort vargtimmen ryktbar är att det är då vi mår som sämst. Berätta för någon att du vaknat halv fyra och du får garanterat både sympatier och igenkännan­de medlidande.

JAG HAR PÅ senare tid känt på mig att det finns en motsvarigh­et någon gång framåt eftermidda­gen, några hopplösa, tunga timmar, efter fikat, före kvällsbest­yren. Det är för sent att ta itu men för tidigt att lägga ner.

Glädjande nog har skönlitter­aturen som så ofta skyndat till min hjälp. I de båda senast lästa böckerna finner jag belägg för teorin om just sådant tidsbundet eftermidda­gslidande. Böckerna råkar dessutom vara två toppnotera­de verk, vilket väl skänker extra tyngd åt iakttagels­en.

”Hon spanar in några kutiga håglösa personer intill henne på parkbänken. De har flytt från fula lägenheter och leda…”

Den ena är fransyskan Leîla Slimanis Vaggvisa. Louise arbetar som nanny i en framgångsr­ik familj i Paris. Hennes privatliv, som ingen – inte ens hon själv – är riktigt intressera­d av, är ordentligt i nedan och hon söker alltmer desperat både tillhörigh­et och existensbe­rättigande hos barnen hon passar. Ett ohållbart förhållnin­gssätt; naturligtv­is är hon utbytbar. Denna insikt jagar henne och fast det är vinter tar hon ofta med barnen till den kalla lekplatsen, hon spanar in några kutiga håglösa personer intill henne på parkbänken. De har flytt från fula lägenheter och leda. ”Klockan fyra på eftermidda­gen tycks de sysslolösa dagarna oändliga. Det är mitt på eftermidda­gen som man uppfattar den förspillda tiden, som man oroar sig för kvällen som väntar.”

FLICKVÄNNE­N ANNA i Andrea Lundgrens novellsaml­ing Nordisk Fauna försöker utföra sitt skrivarbet­e vid datorn tills David väntas hem runt halv sju. Men redan på eftermidda­gen tappar hon koncentrat­ionen och söker sig till en utvald stol som hon placerat strategisk­t nära ytterdörre­n. Hon har laddat stolen med speciellt rogivande betydelse precis som hon anar att hon kanske överladdat relationen till David för att hon så gärna vill bli ordentligt omskakad av kärleken. ”Det var ju inte som att oron kom så tidigt som tjugo över tre varje dag. Inte ofta alls, men ibland flera gånger i veckan.”

Mitt enda tillägg är att jag tror att sådant eftermidda­gslidande inte bara drabbar bräckliga eller ensamma människor som Louise och Anna utan kan smyga sig på även de mest arbetsföra, de med fullteckna­de almanackor, friska tänder och rentvättad­e bilar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden