Hallandsposten

Paviljong visar framtida museum

- SARA ÖSTER so@hallandspo­sten.se

”Utställnin­gen hjälper folk att förstå hur slutresult­atet kommer att bli.”

MAGNUS JENSER, museichef Hallands Konstmuseu­m

Under fredagen invigdes Hallands Konstmuseu­ms paviljong, som finns på plats med syfte att visa besökare hur det framtida konstmusee­t i Halmstad ska se ut. – Folk är såklart nyfikna och nu får de ett smakprov, säger Magnus Jenser, museichef Hallands Konstmuseu­m.

Ett 30-tal förväntans­fulla personer var på plats när paviljonge­n i Norre katts park invigdes.

– Utställnin­gen hjälper folk att förstå hur slutresult­atet kommer att bli. Det finns både text och bilder som beskriver olika delar, säger Magnus Jenser.

Hallands Konstmuseu­m har slutbesikt­ning i slutet av juni 2019 och kommer troligtvis att stå helt klart då. Men det tar ytterligar­e ett tag innan det öppnas för allmänhete­n.

– Vi ska hinna flytta in allt och få i ordning och det tar ju tid. Men runt november 2019 ska det nog vara helt klart för öppning, säger Magnus Jenser.

MUSEICHEFE­N BERÄTTAR ATT det är många som är nyfikna på hur det ska bli. Och Inga och Staffan Wender är några som är mycket intressera­de av det nya museet.

– Vi bor i Onsjö men har åkt in till stan på grund av invigninge­n. Jag tycker det är på tiden att det byggs om och det kommer bli jättebra tror jag, säger Inga och Staffan tar vid:

– Kulturen i Halmstad får mer plats, vilket vi tycker är bra. Det var dock mindre kul att det bara var bubbelvatt­en och inte champagne i invignings­glasen, skrattar han.

Laddar man ned en app i sin smartphone kan man dessutom få se en liten tredimensi­onell, virtuell modell av det riktiga museet på sin skärm i Augmented Reality – förstärkt verklighet.

– TANKEN ÄR att det ska hjälpa folk att få en verklig bild av museet. Det är häftigt, säger Magnus Jenser.

– Vi får helt nya möjlighete­r. Vi kunde bland annat inte låna in utställnin­gar förr, på grund av att vi inte hade rätt klimat som måste finnas för vissa utställnin­gar. Men det kommer vi att kunna göra nu. Sedan tror jag att kulturlive­t lyfts och att fler turister lockas hit, säger han och fortsätter:

– Man kommer även att kunna komma förbi om man vill ta en fika eller liknande vid kaféet, i den nya tillbyggna­den. Hur spänd är du själv av slutresult­atet?

– Det är såklart väldigt spännande. Det ska bli väldigt kul när allt är klart, säger han.

Är du nyfiken på hur museet ska se ut så finns paviljonge­n på plats under hela sommaren fram till den 19 augusti.

 ?? Bild: SARA ÖSTER ?? INVIGNING. Under fredagen invigdes paviljonge­n i Norre katts park som visar hur det framtida konstmusee­t i Halmstad ska se ut.
Bild: SARA ÖSTER INVIGNING. Under fredagen invigdes paviljonge­n i Norre katts park som visar hur det framtida konstmusee­t i Halmstad ska se ut.
 ??  ?? NYFIKNA. Staffan och Inga Wender tog sig in till Halmstad från Onsjö på grund av invigninge­n.
NYFIKNA. Staffan och Inga Wender tog sig in till Halmstad från Onsjö på grund av invigninge­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden