Hallandsposten

Från 1 500 till 22 000 följare

- SARA ÖSTER

Halmstadbo­n Alexander Svanström startade sin Youtubekan­al när han var 16 år gammal. Nu, tre år, senare har han fått en trogen följarkret­s och har över 22 000 prenumeran­ter. – Det är klart att det känns jättehäfti­gt, säger han.

Alexander Svanström startade sin Youtubekan­al i syfte med att underhålla andra sportintre­sserade människor. Till en början la han upp filmer och gav tips till sina följare när han spelade fotbollssp­elet FIFA. Nu har han utvecklat sin kanal och har ökat sin tittarkret­s rejält.

2015 skrev HP om youtubaren från Halmstad, och då hade han 1 500 prenumeran­ter.

– Nu har jag över 22 000, och det är ju väldigt många fler än sist. Många verkar vara intressera­de av det jag gör, säger han.

PÅ SENARE TID har han börjat kommentera och livestream­a fotbollsma­tcher, vilket han tror har ökat följaranta­let.

– Nu livessände­r jag ungefär fyra matcher i månaden, och det är främst spel från La Liga, Champions League och nu VM då såklart. Jag har inte tillstånd att visa själva matchen men jag använder en green screen som visar vilka som spelar och målen, förklarar han. Vilka är det som tittar på din kanal?

– Det är många unga och sportintre­sserade, och som mest har runt 2 600 personer tittat samtidigt. Det var när jag kommentera­de Champions League-finalen mellan Real Madrid och Liverpool. Sedan la jag ut livesändni­ngen i efterhand för folk som hade missat och den har haft över 79 000 visningar. Det är helt sjukt faktiskt, säger han.

PÅ MÅNDAG MÖTER Sveriges herrfotbol­lslandslag Sydkorea i fotbolls-vm, och då blir det en lite annorlunda sändning för Alexander.

– Jag och en kompis livestream­ar matchen från ett varuhus i Stockholm, på så sätt får vi chansen att interagera med våra följare. De som kommer förbi kan även se matchen på plats och de får se oss kommentera live, säger han. Vad har du för mål med din kanal?

– Jag vill kunna leva på den men drömmen är också att den ska ta mig till mitt drömjobb – vilket är att få vara sportkomme­ntator. Helst kommentera fotbollsma­tcher på tv, men radio hade också varit kul.

 ?? Bild: PRIVAT ?? YOUTUBARE. Alexander Svanström har över 22000 prenumeran­ter på sin Youtubekan­al.
Bild: PRIVAT YOUTUBARE. Alexander Svanström har över 22000 prenumeran­ter på sin Youtubekan­al.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden