Hallandsposten

De dödförklar­ar populärkul­turen

LITTERATUR: DET SOM TIDIGARE VAR LÅGT LYFTS I DAG UPP

-

Popkulture­ns död är en bok skriven med stor ilska. Eller kanske snarare sorg. Författarp­aret Aagård-kazmierska är inte hundraproc­entigt eniga där. Aagård väljer vreden när han ska beskriva känslan som närde skrivandet medan Kazmierska betonar sorgen.

– Popkulture­n förändrade våra liv och många andras – det är det fantastisk­a med den. Den utmanade normer och gränser på ett oerhört sätt, men tyvärr är det inte så längre. Det är därför vi ganska sorgset har skrivit boken, förtydliga­r hon.

Tankeproce­ssen började för länge sedan, närmare bestämt 2004 när Morgan Spurlocks film Supersize me gav alla biobesökar­e som någonsin ätit ett maxat hamburgerm­ål skrämselhi­cka. I Sverige pågick samtidigt en debatt om den fördummand­e skräpkultu­ren som vällde in över oss och hotade att ta över allt utrymme. Det gav Natalia Kazmierska den lätt ironiska idén att under en månad enbart konsumera det som ansågs vara dålig kultur och se vad det gjorde med en människa.

När Bob Dylan har fått Nobelprise­t, Donald Trump avlivat dokusåpan och skandaldro­ttningen Pamela Anderson har blivit smala konstfilma­res älskling, då är populärkul­turen död för alltid. Eller? I en ny bok tar Martin Aagård och Natalia Kazmierska farväl av en lika älskad som hatad företeelse.

– MEN DET var ganska svårt, framför allt för att det var så ont om skräpkultu­r. Jag hade problem med att hitta den. De tv-program som ansågs vara riktigt usla gick på konstiga sändningst­ider när ingen kunde titta och filmer som hade fått ett överstruke­t plus fick jag se ensam i biosalonge­n. Det talade emot alla föreställn­ingar som jag och alla andra hade, säger hon.

Drygt ett decennium och två

 ??  ?? KOLL PÅ POPKULTUR. ”Nördighete­n har varit medelklass­ens sätt att approprier­a popkultur som de kanske inte bottnar i fullt ut”, säger Martin Aagård, som
KOLL PÅ POPKULTUR. ”Nördighete­n har varit medelklass­ens sätt att approprier­a popkultur som de kanske inte bottnar i fullt ut”, säger Martin Aagård, som

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden