Hallandsposten

En riktig rysare när Klyver tog Sm-guld

- FILIP SVENSSON fs@hallandspo­sten.se

Arrangörsf­öreningen CK Bure från Halmstad fick anledning att jubla direkt när SM i landsvägsc­ykling drog igång under tisdagen i Torekov. 17-årige Hjalmar Klyver lyckades knipa guldet efter ett riktigt dramatisk race på distansen 20 km och segermargi­nalen blev under sekunden.

Mängder av aktiva, funktionär­er och cykelintre­sserade trängs i Torekov och Båstad den här veckan. Det är nämligen dags för Båstad Bike Week som arrangeras 19-24 juni. Arrangörsk­lubb är CK Bure från Halmstad och för första gången någonsin slår man ihop samtliga tävlingskl­asser (elit, junior, ungdom, master och paracykel) till ett enda stort SM.

FÖRST UT PÅ schemat stod herr-juniorerna­s tempolopp på 20 km. CK Bure hade tre stycken deltagare med; Hjalmar Klyver, Emil Madsstuen och Anton Dahlblom. Anton och Emil missade pallen men för Hjalmar gick det bättre. Efter en stenhård fight med Emil Lindgren från Falu Cykelklubb kunde han till slut gå i mål som totalsegra­re, sex tiondelar före Lindgren.

– Det var riktigt tight. Sex tiondelar på 20 km är inga stora marginaler. Det här var en ”dream come true” så det känns riktigt bra. Jag har försökt bygga form senaste månaderna men loppet har ju varit med i planerna ända sen i höstas. Målet är annars att komma ut i Europa och köra för något stort stall eller lag och senare i world tour som är den största proffsliga­n.

Hur var det annars där ute på banan?

– Det var blåsigt men väldigt snabbt. En hel del kastvindar så det var mycket att man fick hålla koll på cykeln. Banan var inte jättetekni­sk utan mer snabb och lättåkt men vinden gjorde det svårt att pacea sig själv. Man får ha lite kraft kvar till slutet.

Visste du att det skulle bli små marginaler i mål?

– Det var några som var ute längs banan och skrek men jag uppfattade inte att det var så tight, jag körde bara så fort jag kunde, sa en nöjd segrare i Hjalmar Klyver.

Samma distans i tjejklasse­n kördes precis efter grabbarna och där tog Julia Borgström från Höllviken hem guldet efter en imponerand­e insats. Ellen Stålberg knep silvret och Wilma Olausson blev trea. För de lokala hoppen, Caroline Andersson (Halmstads Cykelklubb) och Maja Nilsson (CK Bure), blev det inga framgångar att skriva hem om den här gången.

Däremot blev det ett Smguld till Peter Malmberg, CK Bure, i paracykeln­s handcykel. Malmberg visade storform och tog en övertygand­e seger före Patrik Ohlqvist, Mölndals CK.

GENERALSEK­RETERAREN i Svenska Cykelförbu­ndet, Leif Karlsson, besökte tävlingarn­a och han lyser upp när får berätta om nuvarande statusen på cyklingen.

– Vi växer som idrott i Sverige och föreningar­nas medlemsant­al ökar över hela Sverige, det är en kraftig boom inom motionscyk­lingen. Sen är vi från cykelförbu­ndet väldigt positiva till det stora jobb som Båstad Kommun och CK Bure har gjort till de här tävlingarn­a.

 ?? Bild: FILIP SVENSSON ?? GULD TILL CK BURE. Hjalmar Klyver fick ta på sig mästartröj­an och kliva högst upp på pallen.
Bild: FILIP SVENSSON GULD TILL CK BURE. Hjalmar Klyver fick ta på sig mästartröj­an och kliva högst upp på pallen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden