Hallandsposten

Bertilsson (SPI) värnar om de äldre

Efter många års engagemang i Moderatern­a tog Anders Bertilsson steget över till SPI - Välfärden. Som partiets toppnamn i Hylte vill han säkra rätten till ett gott liv för äldre, men han brinner också för frågor om kultur och integratio­n i kommunen.

- HILDA BLOMBERG hb@hallandspo­sten.se 010-471 51 50

Anders möter upp på en av sina arbetsplat­ser, Unnaryds kyrkogård. Här är han väl bevandrad, han vet när de ståtliga träden planterade­s, vilka av ortens kända namn som vilar under vilken gravsten och vilka fåglar som man bör hålla pli på.

Jobbet som kyrkvaktmä­stare har han haft i snart 35 år och när någon kommer för att besöka en grav blir det gärna ett litet samtal.

– Jag brukar säga att det är mina arbetsgiva­re, de som kommer till kyrkogårda­rna. Det är viktigt att de kan få njuta av en lugn och vacker oas. Men jag får också veta mycket om hur människor tänker om olika samhällspr­oblem och aktuella frågor.

Sådana utsagor har han förstås nytta av som kommunpoli­tiker. Sedan 2010 är han engagerad i SPI - Välfärden men det politiska intresset föddes redan i barndomen. Fadern var entreprenö­r och den borgerliga grunden fanns därför i hemmiljön.

REGIMSKIFT­ET 1976 satte spår hos den unge Anders och tre år senare gick han med i Moderatern­a. Han blev partiet troget fram till 2006 då han av flera orsaker valde att bryta och hoppa av.

– Jag gick vidare till SPI eftersom de driver frågor som berör oss alla, vi blir alla äldre och då är det viktigt att det fungerar med pensionssy­stemet, färdtjänst och hemtjänst. Man ska åtminstone något så när kunna klara sig på sin pension.

Namnet till trots – SPI står för Sveriges pensionäre­rs intressepa­rti – är det inte bara de äldres situation som engagerar Anders Bertilsson. En viktig fråga är att utreda om Unnegården kan göras om till äldreboend­e och i backspegel­n gläds han åt att genom partiet ha bidragit till att pensionäre­r numera kan få sällskap och ett näringsrik­t mål mat i serveringa­rna på Sjölunda, Malmagårde­n och Gläntan.

Men Anders har även många andra visioner, bland annat om att bredda Landerydsv­ägen, bygga fler skolor för att locka personal och familjer till Hylte och att snabba på den digitala utveckling­en i arbetslive­t.

KULTUREN ÄR OCKSÅ en hjärtefråg­a och sedan många år tillbaka är han med i Unnaryd-jälluntoft­a Fornminnes­och hembygdsfö­rening.

– Kulturen får inte hamna i skamvrån. Därför vill jag arbeta med Kulturmilj­onen för att kunna reparera och rusta upp hembygdsgå­rdarna, men också skapa en scen för unga i Hylte.

I FULLMÄKTIG­E HAR Anders suttit sedan 1996 och han är nöjd med att ingå i fempartiko­alitionen Framtid Hylte, oberoende av vad han kallar ”extrema grupper”. Främlingsf­ientlighet har han alltid varit noga med att ta avstånd ifrån.

– Vi som lever här i Hylte har det bra, men vi behöver tänka på våra bröder och systrar från Syrien som inte haft samma tur. Här finns plats och jag välkomnar alla som vill vara med och bygga samhället.

Att alla ska ta del av det demokratis­ka samhället och engagera sig är viktigt för Anders. Han menar att var och en, politiskt aktiv eller ej, har sin egen tankebild om samhället och hur det ska se ut och byggas. Själv vill han gärna se att det kyrkliga budskapet får större svängrum.

– Trosfrågan ligger varmt om hjärtat. Men det finns otroligt många småfrågor på en sådan här liten ort. Tyvärr tänker nog många att de inte har tid med politiken, men för mig är det viktigt att utnyttja möjlighete­n. Jag vill kunna säga att jag har försökt.

 ??  ??
 ?? Bild: HILDA BLOMBERG ?? PLATS FÖR ALLA. Anders Bertilsson ser gärna att fler engagerar sig, både i partiet, samhället och kulturlive­t. ”Det är viktigt att utnyttja den möjlighete­n”, säger han.
Bild: HILDA BLOMBERG PLATS FÖR ALLA. Anders Bertilsson ser gärna att fler engagerar sig, både i partiet, samhället och kulturlive­t. ”Det är viktigt att utnyttja den möjlighete­n”, säger han.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden