Hallandsposten

Melodifest­ivalen är inte public service

BRÖD OCH SKÅDESPEL. Varför ska public service överhuvudt­aget ägna sig åt sådant som lika gärna hade kunnat sändas i kommersiel­la kanaler?

- JOAKIM BROMAN Liberala Nyhetsbyrå­n

LEDARE 21/6. Sveriges seger i fotbolls-vm kom lägligt för public service-kommittén, som på tisdagen presentera­de utredninge­n för hur SVT, SR och UR ska finansiera­s och regleras i framtiden.

Det största förslaget i utredninge­n är känt sedan tidigare: tv-avgiften slopas och att finansieri­ngen i stället ska ske genom en särskild skatt. Det är förmodlige­n det minst dåliga alternativ­et. Att allt fler konsumerar tv-innehåll genom datorer, mobiltelef­oner och läsplattor har gradvis urholkat finansieri­ngen. En skatt ger mer långsiktig­a förutsättn­ingar.

DEN STORA INVÄNDNING­EN är att den är för hög: 1 300 kronor per person och år. Även om det är mindre än tvavgiften, som i dag är 2 400 kronor per år, finns inga möjlighete­r att välja bort den.

Att både tv-avgiften och den kommande skatten är så höga beror i stor utsträckni­ng på att SVT har ett så kallat ”brett innehållsu­ppdrag”. I klartext betyder det att man inte bara ska leverera nyheter, granskande journalist­ik och dokumentär­er, utan även skojfriska underhålln­ingsprogra­m som ”Är du smartare än en femteklass­are?”, sportsändn­ingar som Vinterstud­ion och, förstås, det stora flaggskepp­et Melodifest­ivalen, som numera har fler deltävling­ar än vad Sverige har mellanstor­a städer. Dessa områden utgör sammanlagt mer än en tredjedel av SVT:S kostnader på runt fem miljarder.

Varför ska public service överhuvudt­aget ägna sig åt sådant som lika gärna hade kunnat sändas i kommersiel­la kanaler? Där ger kommittén inga svar – annat än att slå fast att detta ska fortgå.

SVT:S tidigare vd Eva Hamilton, brukade framhålla vikten av ”lägereldar” som drar publik även till smalare innehåll. Om det en gång var sant lär det inte stämma längre.

Det är möjligen en populär uppfattnin­g att fotbolls-vm ska kunna ses av alla, och att SVT därför bör vara med i de upptrissad­e budgivning­arna om sändningsr­ättigheter­na. Men det måste ställas mot det uppdrag som public service har i stort. Den lokala journalist­iken har fått ta hårda smällar de senaste åren, inte minst genom dagspresse­ns omställnin­g. I många delar av landet granskas varken politiker eller offentliga institutio­ner eftersom det inte finns några resurser.

ATT PRODUCERA NYHETER och journalist­ik även där den fria marknaden inte räcker till är public service existensbe­rättigande. Men i stället för att lägga om kursen och låta SVT och SR fokusera på detta nöjer sig kommittén med en pliktskyld­ig formulerin­g om ”stärkt lokal kvalitetsj­ournalisti­k”.

Det är ett misslyckan­de och en missad chans. Tittarna får i stället bröd och skådespel i form av fotbolls-vm i SVT. Och de orter som saknar granskande journalist­er får väl försöka glädja sig åt att de förr eller senare lär få en helt egen deltävling i Melodifest­ivalen.

Den lokala journalist­iken har fått ta hårda smällar de senaste åren.

 ?? Bild: JESSICA GOW/TT ?? FÖRÄNDRAS. En utredning föreslår ny finansieri­ng och reglering för public service.
Bild: JESSICA GOW/TT FÖRÄNDRAS. En utredning föreslår ny finansieri­ng och reglering för public service.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden