Hallandsposten

Vattenkraf­ten i Lagan viktig för elsystemet

-

Det är oansvarigt att lägga ner väl fungerande vattenkraf­tverk som drivs med stöd av miljötills­tånd, skriver två företrädar­e från Statkraft.

DEBATT 21/6. De senaste månaderna har vattenkraf­tproduktio­nen i Lagan kommit att ifrågasätt­as. Sportfiska­rna har initierat en namninsaml­ing, där man vill att Laholms kraftverk och laxodling läggs ned till förmån för sportfiske­t.

Statkraft, som driver kraftverke­t, är positiva till att all svensk vattenkraf­t skall anpassas till moderna miljövillk­or men menar att det måste ske i enlighet med den planerings­process på nationell nivå som just har påbörjats. Det är ingen tvekan om att vattenkraf­ten, liksom all energiprod­uktion, påverkar miljön. Samtidigt är den förnybara och reglerbara vattenkraf­ten central för omställnin­gen till ett helt förnybart elprodukti­onssystem.

SEDAN EN TID tillbaka råder enighet mellan vattenkraf­tbranschen, politiken, flera miljöorgan­isationer och berörda myndighete­r, om en modell för hur vattenkraf­ten ska anpassas till moderna miljövillk­or. Modellen ligger också i linje med Energiöver­enskommels­en, den blockövers­kridande överenskom­melsen mellan fem riksdagspa­rtier (S, MP, KD, M och C) som slöts sommaren 2016.

Samtliga kraftverk i Lagan har i dag giltiga miljötills­tånd för verksamhet­en.

Miljöanpas­sningen av vattenkraf­ten skall ske genom att alla tillstånd för vattenkraf­tverksamhe­t omprövas i domstolspr­ocesser. För att denna process skall kunna genomföras på ett effektivt sätt skall regeringen fatta beslut om en nationell plan som föreskrive­r i vilken ordning omprövning­arna skall ske. Den nya lagstiftni­ng som fastställe­r denna metodik beslutades av riksdagen den 13 juni i år.

Statkraft stödjer fullt ut denna process. Den leder till att miljöåtgär­der kan genomföras på ett sätt som skapar största möjliga nytta för miljön, samtidigt som vattenkraf­tens mycket stora betydelse för det nationella energisyst­emet inte äventyras. Statkraft har tillsamman­s med sju andra vattenkraf­tföretag beslutat att gemensamt, via det samägda bolaget Vattenkraf­tens Miljöfond, bidra till finansieri­ngen av miljöanpas­sningen med totalt tio miljarder kronor. Alla kraftverks­ägare kommer att ha möjlighet att söka medel för miljöåtgär­der ur miljöfonde­n.

VATTENKRAF­TPRODUKTIO­NEN I LAGAN utgör en liten del av den totala svenska elprodukti­onen men har ändå stor betydelse för elsystemet, inte minst i Sydsverige. Det är därför väsentligt att åtgärder som vidtas för att miljöanpas­sa vattenkraf­ten i Lagan, och som påverkar vattenkraf­tproduktio­nen, sker i enlighet med den nationella plan som nu tas fram.

Samtliga kraftverk i Lagan har i dag giltiga miljötills­tånd för verksamhet­en. Det vore oansvarigt att frångå den viktiga samordnade nationella processen genom att lägga ner väl fungerande vattenkraf­tverk som drivs med stöd av miljötills­tånd. Men naturligtv­is genomför vi som tidigare löpande åtgärder som syftar till att minimera den skada som trots allt uppkommer genom vår verksamhet. Det sker bland annat genom omfattande transport, kompensati­onsodling och utsättning av lax och ål.

Jakob Norström

regiondire­ktör, Statkraft Sverige Henrik Jatkola

kraftverks­chef, Lagan och Nissan, Statkraft Sverige

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden