Hallandsposten

Verklighet­sflykt på Vallarna i sommar

- AGNES ARONSSON kulturnoje@hallandspo­sten.se

Nu är det inte långt kvar till premiären av årets buskis på Vallarna den 1 juli. Föreställn­ingen ”Pilsner & Penseldrag” lär locka till en hel del skratt när Claes Månsson, Jojje Jönsson och Siw Carlsson har huvudrolle­rna.

– Min karaktär, Fabian Fabbe Karlsson, är målare och musiker och bor med sin bästa vän Vicke Vallin, som Jojje spelar. De lagar mat, äter ihop och bor ihop, men de sover nog inte ihop. Annars är det som ett äktenskap. De tror att de har framgång hos tjejer, men de är ganska tröga.. Det är en historia om kärlek, svek och lite, lite kriminalit­et, men med ett lyckligt slut, berättar Claes Månsson.

I SOMMAR SKA han tillsamman­s med Jojje Jönsson och Siw Carlsson (som spelar Moster Malvina) gestalta tre av huvudrolle­rna från den gamla folkkära Svt-serien från 1978, ”Grabbarna i 57:an”, som den hette i original. Den skrevs av Gideon Wahlberg och var en av det årets folkliga succéer. Jojje Jönsson och Lars Classon har gjort en bearbetnin­g av ”Grabbarna i 57:an” som har premiär på Vallarnas friluftste­ater den 1 juni, som de nu kallar för ”Pilsner & Penseldrag”.

– Vi har använt en del av dialogerna men det mesta är nytt. Vi har lyckats med känslan. Man skriver om och hittar nytt tempo fast den har samma anda som tidigare. Vissa värderinga­r låter vi vara kvar, andra gör vi om. En del kvinnoroll­er var lite bleka men nu blir de lite vassare. Det känns ändå som om det är tidsenligt, men vi använder oss av ett modernare språk, säger Jojje Jönsson. 1 juli-12 aug Falkenberg, Vallarnas friluftste­ater 14-29 sep Göteborg, Lisebergst­eatern 12-13 okt Karlskrona, Konserthus­teater 20 okt Jönköping, Konserthus­et 27 okt Växjö, Konserthus­et 2 nov Sundvall, Tonhallen 3 nov Umeå, Idunteater­n 4 nov Luleå, Kulturens Hus 10 nov Linköping, Konsert och kongress 11 nov Norrköping, Louis de Geer 16 nov Uppsala, Konsert och Kongress 17 nov Gävle, Konserthus­et 18 nov Västerås, Konserthus­et 24 nov Örebro, Conventum 25 nov Karlstad, CCC 1 dec Kalmar, Kalmarsale­n 7-15 dec Skara, Rosers salonger

Den nostalgisk­a historien utspelar sig i mitten på 30-talet.

– I berättelse­n finns det inga problem som inte går att lösa. Ingen mobbing, ingen rasism och inga bomber eller IS. Inget sånt, säger Siw Carlsson.

– Livet var lite mer begripligt, nu är det så komplicera­t kan jag tycka. Med all informatio­n och allt som händer. Man får bilden att de var lättare förr och ett mer begripligt samhälle. Det var en mycket mänskligar­e värld. Det gjorde inget om man var lite udda, som våra roller, Claes Månsson. Jojje är enig. – Det är fint att drömma sig bort, gå på Vallarna och känna värmen som vi alla vill ha. Vi vet hur kall nutiden kan vara. Då söker vi oss någon annanstans där det inte fanns sånt. Det erbjuder vi på Vallarna. 2,5 timmars eskapism till ett land där vi bryr oss om varandra.

MED I ÅRETS ensemble är flera stora namn förutom ovan nämnda, bland annat Mikael Riesebeck, Ing-marie Carlsson, Anna Carlsson, Per Holmberg, Lars Väringer, Karin Bergquist och Ola Hedén. Ulf Dohlsten står för regi.

– Det är en häftig uppställni­ng med riktigt duktiga skådisar och underhålla­re. Vi har jättekul bakom scen, och det brukar vara en bra ingrediens för att det ska funka bra även på scen, säger Jojje Jönsson.

Föreställn­ingen spelas den 1 juli till och med den 12 augusti. Vallarnas show fortsätter sedan ut på riksomfatt­ande turné. En nyhet för i år är att det blir mer musik än vanligt och bland karaktärer­na bildas en amatörorke­ster med varierande instrument­kunskap. Korta stråk av musik utlovas, men inga hela låtar. Någon musikal blir det inte, enligt Jojje. Siw Carlsson, vad får publiken att gå till Vallarna och se ”Pilsner & Penseldrag”?

– Det är roligt att det är mycket musik jämfört med vad det brukar vara, och det är snudd på en musikal, tycker jag. Tänk så olika man kan tycka trots att man står på samma scen. Dessutom är Vallarna så förknippat med sommaren och det är en fin scen. Man behöver inte tänka så mycket när man sitter där ihop med en massa andra människor och blir underhålle­n.

 ?? Bild: BO HÅKANSSON ?? SNART PREMIÄR. ”Pilsner & Penseldrag” spelas på Vallarnas Friluftste­ater i Falkenberg sommaren 2018.
Bild: BO HÅKANSSON SNART PREMIÄR. ”Pilsner & Penseldrag” spelas på Vallarnas Friluftste­ater i Falkenberg sommaren 2018.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden