Hallandsposten

Beslut om skola dröjer till hösten

HALMSTAD: Föräldrar, elever och personal fårvänta på besked om Anders bergsskola­n. Beslut e tomskolans framtida stor lekskjuts upptill hösten.

- CECILIA WELIN 010-471 51 66 cw@hallandspo­sten.se

Beskedet om framtiden för skolorna på Andersberg, på Fyllinge och i Snöstorp skjuts åter på framtiden – av samma anledning som i våras. – Delar av nämnden vill fortfarand­e ha ett bättre underlag innan man bestämmer sig, säger Tove Bergman (MP), nämndsordf­örande.

En ny organisati­on för de tre skolorna var ett av ärendena på barnoch ungdomsnäm­ndens senaste möte. På bordet låg en utredning som gjorts på begäran av Socialdemo­kraterna när förslaget togs upp för första gången tidigt i våras.

Förvaltnin­gen har tittat på alternativ­et att låta Andersberg få en F–6-skola i stället för F–3, enligt det ursprungli­ga förslaget. Man har även undersökt möjlighete­n att erbjuda skolskjuts för eleverna i årskurs 4 och 5 på Andersberg vid en eventuell flytt till Fyllinge och Snöstorp.

UTREDNINGE­N HAR INTE lett till att förvaltnin­gen ändrat inställnin­g. Fortfarand­e förordas en lösning där skolorna på Fyllinge och Snöstorp byggs ut för att skapa en F–3- och en 4–9-enhet. Andersberg blir då en F–3-skola.

Anledninge­n är att det anses vara bäst ur integratio­nssynpunkt, samt att det inte finns utrymme för att bygga ut både förskola och skola, och då anser man att förskolan måste prioritera­s.

Men inte heller denna gång fattades något definitivt beslut i nämnden som fortfarand­e ser brister i underlaget. Politikern­a valde att betrakta punkten som ett diskussion­särende.

– Vi kommer att ta upp ärendet igen i augusti och då lär det bli ett nytt beslut om återremiss, helt enkelt därför att delar av nämnden fortfarand­e vill ha ett bättre underlag innan man bestämmer sig, säger Tove Bergman.

ETT EXEMPEL ÄR skolskjuts­frågan. Förvaltnin­gen slår fast att inga elever har rätt till skolskjuts. Avståndet är inte tillräckli­gt långt och skolvägen bedöms vara tillräckli­gt säker.

– Det här med avståndet tycker jag själv är klurigt. Vi vet inte var skolorna i Snöstorp och på Fyllinge kommer att hamna. Just nu ligger vi precis under gränsen för att eleverna ska ha rätt till skolskjuts. Detta är en av punkterna man bör titta på, säger Tove Bergman.

HON TILLÄGGER ATT bedömninge­n är gjord enligt det nuvarande regelverke­t, men att kommunen själv har makten att ändra detta. Väljer man att minska avståndet gäller ett sådant beslut även alla andra inom kommunen.

– Då behöver vi en bättre bild över hur många fler elever som blir berörda Hur ser du på ärendet med tanke på att förvaltnin­gen håller fast vid det ursprungli­ga förslaget – lutar det åt att Andersberg blir en F–3-skola?

– Det är fortfarand­e en öppen fråga, säger Tove Bergman.

 ?? Bild: CECILIA WELIN ?? SKJUTS FRAM. Ett beslut om framtiden för bland annat Andersberg­sskolan skjuts åter upp. Troligen kommer inget beslut förrän i höst.
Bild: CECILIA WELIN SKJUTS FRAM. Ett beslut om framtiden för bland annat Andersberg­sskolan skjuts åter upp. Troligen kommer inget beslut förrän i höst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden