Hallandsposten

Luften är för dålig

- HENRIK WILLIAMSSO­N hw@hallandspo­sten.se 010-471 51 69

Laholms kommun måste undersöka luftförore­ningarna mer, har SMHI kommit fram till.

Laholms kommun måste undersöka luftkvalit­eten närmare. Den slutsatsen drar SMHI efter en beräkning av förorening­arna. Vedeldning kan vara en stor bov.

I april beslutade miljö- och byggnadsnä­mnden att anslå 20 000 kronor till en kartläggni­ng av luftförore­ningar i Laholm.

Miljökonto­ret pekade ut Ängelholms­vägen, sträckan mellan rondellern­a vid Preem och Lagavägen, som mest belastad.

Därefter har SMHI beräknat förorening­arna i luften där, med utgångspun­kt från vad man vet om trafikflöd­en, fasadhöjde­r, vägbredd och andra parametrar.

Vad man kom fram till var att de flesta elaka ämnen, såsom kväveoxid, bensen och kolmonoxid ligger under de så kallade tröskelvär­dena.

Däremot räknade SMHI fram att halten partiklar från vägslitage ligger över sitt tröskelvär­de.

Det betyder att kommunen inte bara kan lägga frågan ifrån sig.

– Nu behöver vi alltså titta vidare på det här. De skriver att vi behöver göra antingen fler beräkninga­r eller mätningar, konstatera­r miljöoch hälsoskydd­sinspektör Annacarin Karlsson.

VÄGPARTIKL­ARNA ÄR DOCK inte det enda som SMHI tar upp i sin kartläggni­ng. Även halten av det giftiga ämnet bens(a)pyren tros vara alldeles för hög i Laholmsluf­ten.

Den slutsatsen drar SMHI av en tidigare rapport från 2015, där Laholm pekades ut som kommunen med näst högst halt av bens(a)pyren i hela Sverige.

Anledninge­n var att Laholm tros ha många privata bostäder som värms med småskalig vedeldning.

Smhi-rapporten från 2015 var dock full av brasklappa­r och osäkerhets­faktorer, bland annat ifrågasatt­es statistike­n från Myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap (MSB) angående antalet eldstäder.

Oavsett detta bedömer SMHI nu att den småskaliga vedeldning­en i Laholm gör att tröskelvär­det av bens(a)pyren överskrids.

EN KONTROLL AV bens( a) pyren halterna i luftense r SM H Is om det mest angelägna.

– Vi hade inte fördjupat oss i den här undersökni­ngen om vedeldning. Den verkade väldigt teoretisk och de reserverad­e sig också för om eldningen skedde i staden eller ute på landet. Men det är ändå något vi behöver titta på nu, säger Annacarin Karlsson. Det här ger kanske en kick att verkligen gå vidare?

– Ja, det här med partiklar räknade vi kanske med att det skulle vara bra. Vi mätte ju på Stortorget för ett antal år sedan. Men nu har vi fått ett bättre underlag, när man tittat på ett mer relevant område. Fortsättni­ng följer, säger Annacarin Karlsson.

 ??  ??
 ?? Bild: HENRIK WILLIAMSSO­N/ARKIV ?? ÄNGELHOLMS­VÄGEN. Enligt SMHI:S beräkninga­r är luften inte frisk nog vid Laholms mest belastade vägsträcka.
Bild: HENRIK WILLIAMSSO­N/ARKIV ÄNGELHOLMS­VÄGEN. Enligt SMHI:S beräkninga­r är luften inte frisk nog vid Laholms mest belastade vägsträcka.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden